Medicii instruiesc pacientii cu Parkinson sa-si controleze boala

02/11/2011

Medicii instruiesc pacientii cu Parkinson sa-si controleze boala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-instruiesc-pacientii-cu-parkinson-sa-si-controleze-boala/

A avut loc primul grup de terapie si instruire pentru pacientii afectati de boala Parkinson. Activitatile de recuperare si instruire au fost desfasurate in Centrul Pilot de Referinta pentru Boli Rare (NoRo) din Zalau. Practic, pacientii au putut discuta cu medici specialisti neurologi si psihologi despre boala lor si despre modul in care aceasta poate fi controlata.

Scopul instruirii pacientilor este ca acestia sa-si imbunatateasca modul de viata stiind cum sa-si gestioneze afectiunea pentru a nu o lasa sa le puna viata in pericol, nici lor, nici familiilor lor.

“Raspunsurile oferite de pacienti in aceasta saptamana de terapie precum si la finalul ei arata ca acestia au pus bazele unor noi abilitati utile in procesul de adaptare la boala, urmand ca acestea sa fie exersate odata intorsi acasa, fie prin eforturi proprii, fie cu sprijinul unui psiholog”, a declarat Dorica Dan, coordonatoarea Centrului Pilot de Referinta pentru Boli Rare (NoRo) si Presedinte al Aliantei Nationale pentru Boli Rare.

Printre temele abordate pe parcursul seminarului s-au numarat simptomele specifice bolii Parkinson si cele semnalate de pacientii care ar putea indica tulburari asociate, necesitatea continuarii terapiei medicamentoase chiar si in momentele in care pacientii se simt bine, precum si importanta unei relatii de colaborare intre medic si pacient pentru stabilirea celui mai adecvat si adaptat plan terapeutic.

Costurile generate de boala, reduse prin instruire

In partea de instruire in managementul bolii, pacientii au parcurs o zona teoretica a bolii precum si una practica, incluzand consiliere psihologica si sociala de grup. In plus, activitatile de recuperare au fost realizate prin terapie prin arta si joc, kinetoterapie, masaj si cel putin doua ore destinate activitatilor de socializare.

Totodata, pe parcursul saptamanii de instruire, pacientii au invatat o serie de elemente de prim ajutor de la un asistent medical, pentru a cunoaste procedurile necesare in caz de accidente care pot avea loc in propria locuinta, precum arsuri, fracturi sau inec.

“Tarile nordice – de exemplu Norvegia, Suedia sau Danemarca – au demonstrat ca, daca pacientul si familia sunt instruiti, costurile sistemului de sanatate se reduc la jumatate pentru aceasta boala, iar eficienta managementului bolii creste”, a mai adaugat coordonatoarea centrului din Zalau.

Evenimentul a fost organizat de catre Alianta Nationala pentru Boli Rare Romania, in parteneriat cu Asociatia Antiparkinson Romania si cu sustinerea GlaxoSmithKline (GSK). Pana la sfarsitul acestui an, vor mai fi organizate alte doua grupuri de terapie pentru pacientii cu Lupus si hipertensiune arteriala pulmonara. Seriile de grupuri vor continua periodic si in anul 2012, pentru ca un numar cat mai mare de pacienti sa poata beneficia de activitatile centrului.

In Romania, 70.000 de persoane sunt afectate de Parkinson, arata datele furnizate de catre Asociatia Antiparkinson.

Autor: Mirabela Viasu

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: