Herpesul labial – o manifestare a infectiei cu herpes simplex 1

11/04/2013

Herpesul labial – o manifestare a infectiei cu herpes simplex 1

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/herpesul-labial-o-manifestare-a-infectiei-cu-herpes-simplex-1/

poza infectii prin sangeHerpesvirusurile umane reprezinta o familie vasta de virusuri, ce afecteaza exclusiv omul, iar transmiterea lor este posibila exclusiv prin contact direct. In prezent se cunosc 8 tipuri de virusuri herpes uman, dintre care ultimele sunt descoperite recent, motiv pentru care implicatiile pe care acestea le au asupra patologiei umane nu sunt pe deplin cunoscute.

La fel de important de retinut este faptul ca infectiile herpetice se numara printre cele mai frecvente viroze care afecteaza oamenii.

Dintre herpesvirusurile umane, virusul herpes simplex 1 (HSV1), din subfamilia Alfa-herpesviridae este responsabil de aparitia uneia dintre cele mai comune forme clinice ale acestuia, herpesul labial.

Herpesul labial are doua forme de manifestare:

Gingivostomatita herpetica (primoinfectie)

Gingivostomatita apare in special la copiii cu varste mici, si debuteaza cel mai adesea cu febra, stare generala neplacuta, greata si dificultate la inghitirea alimentelor (disfagie). La aproximativ 2-3 zile de la instalarea primelor simptome apare stomatita veziculoasa, manifestata prin dureri intense. Leziunile produse de stomatita veziculoasa se pot extinde in zona nasului si a ochilor.

Herpes labial recurent

Este o manifestare a infectiei cu herpes simplex 1 ce revine constant si se manifesta initial (in primele ore) prin dureri, senzatie de arsura, prurit si senzatie de caldura. Desi comparativ cu gingivostomatita herpetica disconfortul produs de herpesul labial este mult mai mic, acesta se manifesta, totusi prin eritem, timefactie dureroasa insotita de vezicule care ulterior se transforma in cruste, precum si prin subfebra si adenopatie satelita sensibila.

Mai multe informatii despre infectiile cu herpesvirusurile umane puteti afla accesand gratuit cursul EMC online: “Virusurile herpes simplex 1 si 2”, disponibil pe platforma FormareMedicala.ro.

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: