Stiri medicale

Gripa aviara in Europa? OMS cere atentie sporita, dar precizeaza ca nu sunt motive de ingrijoarare

Data ultimei actualizari: 19/11/2014

gainiGripa aviara, din nou in Europa!  Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat, marti, la Geneva, un apel la “atentie sporita” dupa depistarea unor cazuri de gripa aviara in ferme de pasari, insa a mai adauga ca nu exista pericole serioase legate de raspandirea bolii.

Conform EFE si AFP, in  declaratiile  facute de Elisabeth Mumford, expert al OMS se arata ca  principala ipoteza referitoare la originea acestor focare de gripa aviara este ca boala ar fi fost adusa de pasari migratoare venite din Asia si ca nu exista practic posibilitatea ca virusul sa fi ajuns pe continentul european prin intermediul schimburilor comerciale. Au fost afectate trei tipuri diferite de pasari domestice — rate, gaste si pui — si, prin urmare, “ar fi foarte straniu” ca toate acestea sa se infecteze in acelasi timp, daca virusul ar fi fost adus pe calea comertului.

Pana in prezent, in Europa s-au inregistrat cazuri de gripa aviara produsa de tulpina H5N8 a virusului in Germania, Olanda si Marea Britanie, dupa ce, de la inceputul anului, prezenta acestei tulpini a fost depistata in China, Coreea de Sud si Japonia, relateaza si Agerpres.

Pana in prezent, OMS nu a fost notificata despre vreun caz de infectare a unui om cu gripa aviara, a  mai precizat expertul Elisabeth Mumford, mentionand ca daca acest lucru s-ar intampla, nu exista motive de ingrijorare.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.