FormareMedicala.ro lanseaza cursul online despre astm pentru medicii de familie

26/04/2012

FormareMedicala.ro lanseaza cursul online despre astm pentru medicii de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/formaremedicala-ro-lanseaza-cursul-online-despre-astm-pentru-medicii-de-familie/

Astmul reprezinta una dintre cauzele principale ale morbiditatii cronice si mortalitatii din intreaga lume. Formaremedicala.ro este platforma pe care medicii specialisti pneomologi si medicii de familie  colaboreaza la proiecte de anvergura nationala privind  combaterea si prevenirea problemelor de sanatate publica.  Din pacate, in  Romania nu s-a facut o evaluare la nivel national asupra problemor generate de astm. Se estimeaza insa o prevalenta intre 4% si 6%, aproximativ un milion de persoane  afectate si o o incidenta in  crestere.

Astmul este o boala cronica ale carei principale simptome sunt : probleme recurente de respiratie, crize de  tuse mai ales în timpul noptii, senzatie de apasare in piept. Astmul poate debuta inca din copilarie. Incidenta in continua crestere i-a facut pe specialistii in domeniu sa dezvolte  instrumente educationale dedicate medicilor de familie in vederea  diagnosticarii timpurii si a managementului eficient al acestei afectiuni.

De mai bine de un an, FormareMedicala.ro este platforma online dedicata medicilor de familie in vederea  dezvoltarii accesului la educatie medicala continua online de calitate si comunicare interdisciplinara. Cu ajutorul specialistilor, dezvoltam module online de educatie medicala continua pe diferite teme. Cursurile sunt gratuite si usor de parcurs, informatiile sunt de ultima ora si vin in ajutorul medicilor de familie pentru cresterea calitatii actului medical.

Impactul acestei boli în cabinetele medicilor de familiea dus la dezvoltarea cursului de astm pentru acestia impreuna cu specialistii pneumologi. “Datele recente arata ca in Romania, desi numarul de pacienti cu astm este relativ mic raportat la populatia tarii, iar accesul la medicamentele antiastmatice este relativ bun, mortalitatea prin astm este una dintre cele mai mari din lume, iar absenteismul si pensionarea anticipata datorate astmului au o amploare semnificativa si induc costuri importante pentru societate. In fata acestei situatii este imperios necesar sa avem o abordare concertata pentru diagnosticul si tratamentul corect al acestei boli, iar medicul de familie aflat in prima linie a sistemului de sanatate este partener important alaturi de medicii pneumologi si alergologi in managementul acestei boli”, a declarat dl dr. Dragos Bumbacea, coordonatorul  cursului, medic primar pneumolog, sef de lucrari la Catedra de Pnemoftziologie UMF Carol Davila.

Medicii de familie pot accesa informatii utile in  identificarea  factorilor declansatori ai astmului, precum si un management eficient al bolii. “Suntem bucurosi ca putem oferi medicilor de familie instrumente utile pentru diagnosticul precoce al astmului. Informatiile sunt prezentate intr-o maniera adaptata practicii medicului de familie, intr-un  format interactiv si extrem de interesant, iar cunostintele acumulate sunt exersate prin studii de caz specifice. Dupa parcurgerea lor, colegii mei vor avea cu siguranta o abordare diferita a pacientilor cu astm“, a declarat dna dr. Daciana Toma, coautor al cursului, medic primar Medicina de familie, instructor formator cu experienta.

 

FormareMedicala.ro este singurul portal din Romania dedicat in exclusivitate medicilor de familie, realizat sub egida Societatii Nationale de Medicina Familiei, care ofera cursuri interactive gratuite, principalele obiective ale portalului fiind susţinerea educatiei medicale continue si cresterea impactului medicului de familiei in sistemul medical, spre beneficiul pacientilor. Mai multe detalii pe: https://www.formaremedicala.ro

Societatea Nationala de Medicina Familiei isi propune ca scop: dezvoltarea si afirmarea specialitatii de medicina familiei, reprezentarea, sustinerea si protejarea intereselor cu caracter profesional, stiintific, legislativ, juridic, si promovarea intereselor economice ale medicilor de familie. SNMF are filiale in toate judetele si peste 6000 de membri. Mai multe pe http://www.snmf.ro

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: