Stiri medicale

Efectele secundare ale anticonceptionalelor Diane 35

Data ultimei actualizari: 06/02/2013

Agentia nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) reevalueaza profilul de siguranta al medicamentului  Diane 35 si recomanda medicilor sa le explice pacientelor efectele secundare ale acestuia, iar farmacistilor sa nu il elibereze fara prescriptie medicala.

Toate efectele secundare ale anticonceptionalelor Diane 35 sunt trecute si in prospectul destinat utilizatorului.

In cazul in care la utilizarea Diane 35 apar efecte secundare de genul dureri in gamba, gamba umflata, stare subfebrila, dureri in piept sau dificultati in respiratie, este obligatorie prezenta de urgenta la medic.

De asemenea, ANMDM recomanda prudenta in utilizarea Diane 35 in cazul persoanelor supraponderale, cu antecedente familiale de trombembolie.

ANMDM monitorizeaza atent, permanent reactiile adverse semnalate prin sistemul national de farmacovigilenta. Pana acum, la Centrul National de Farmacovigilenta al ANMDM nu a fost inregistrat niciun caz de deces asociat utilizarii Diane 35.

La solicitarea Frantei si Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) va reevalua profilul de siguranta al Diane 35, iar recomandarile formulate de expertii in domeniu, dupa studierea datelor de farmacovigilenta disponibile pe intreg teritoriul UE, vor fi inaintate Comisiei Europene pentru emiterea unei Decizii, care va fi implementata in toate statele membre. 

 

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.