Educatie pacienti: Insuficienta venoasa cronica

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

31/08/2011
Insuficienta venoasa cronica

Insuficienta venoasa cronica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/insuficienta-venoasa-cronica/

Insuficienta venoasa cronica este o afectiune in cadrul careia este afectata scurgerea normala a sangelui prin vene. Aceasta poate avea diferite cauze, printre care un rol principal il au tromboza venoasa profunda (existenta cheagurilor in vene) si varicele.

Venele sunt vasele prin care sangele circula de la periferie catre inima, aducand deseurile activitatii organismului ce vor fi indepartate, dupa care sangele se va reimprospata cu substantele necesare functionarii organelor si sistemelor.

Descarca pdf

 

Care sunt cauzele insuficientei venoase cronice?


Cauzele insuficientei venoase cronice sunt numeroase si recunosc factori genetici, mosteniti ereditar, factori de mediu, ocupationali, traumatisme, accidente.

La acestea se adauga obezitatea, modificarile hormonale (sarcina, menopauza, pubertatea), sporturile grele (haltere, lupte), tusea cronica, expunerea la temperaturi ridicate, fumatul.

 

Cum se manifesta insuficienta venoasa cronica? Cand mergem la medic?


Manifestarile insuficientei venoase cronice sunt foarte variate: de la modificari pur cosmetice telangiectazii si venule, pana la ulceratii grave care afecteaza functia piciorului si imobilizeaza pacientul.

Cele mai frecvente manifestari pentru care pacientul se adreseaza medicului sunt varicele.

De multe ori aspectul estetic este cel care deranjeaza bolnavul, dar daca este intrebat, bolnavul recunoaste si alte alte suferinte legate de boala, pe care le-a ignorat cum ar fi:

  • senzatia de picioare grele
  • umflarea picioarelor seara
  • dureri
  • intepaturi
  • mancarimi

La examinarea pacientului alaturi de varice si umflarea picioarelor se observa modificari de coloratie ale pielii, iar tactil se percepe o alterare a consistentei tegumentelor la acel nivel. Coloratia bruna a pielii este determinata de fisura venelor si de iesirea sangelui in tesutul subcutanat. Produsii de degradare ai hemoglobinei dau acea coloratie.

Pot aparea ulceratii si complicatii de tipul trombozelor venoase sau tromboflebitelor.

Clasificare unanim recunoscuta a insuficientei venoase cronice este clasificarea CEAP care imbina criterii clinice (C), etiologice (cauzale) (E), anatomice (A), patologice (P) (adica mecanismul de producere). Conform acestei clasificari sunt sase grade de afectare (de la C0 la C6), in care leziunile variaza de la simple, usoare, pana la grave, cu impact asupra stucturilor vecine: piele, grasime, muschi, articulatii.

 

Ajutati medicul sa puna diagnosticul corect!


O intrebare frecventa din partea pacientilor este daca insuficienta venoasa cronica poate fi prevenita. Raspunsul ar fi ca nu se poate face decat putin, deoarece afectiunea are un puternic determinism genetic.

Sunt benefice urmatoarele activitati pentru prevenirea insuficientei venoase cronice:

  • miscarea;
  • sportul;
  • o dieta normala si implicit o greutate normala;
  • renuntarea la fumat.

Pacientii afectati de insuficienta venoasa cronica trebuie sa evite:

  • sauna;
  • masajele in forta;
  • expunerea prelungita la soare;
  • expunerea la surse de caldura aplicate pe picioare, inclusiv a epilatului cu ceara fierbinte;
  • traumatismele.

 

Informatii despre tratamentul insuficientei venoase


Trebuie precizat de la inceput ca in lipsa tratamentului evolutia insuficientei venoase poate fi relativ rapida.

Daca ulcerul varicos face parte din evolutia bolii, tromboza venoasa este una din cele mai redutabile complicatii, uneori soldandu-se cu deces. Vorbim mai ales de tromboza venoasa profunda. Tromboza venoasa superficiala are o rezolvare mai simpla, dar pornind de la aceasta se poate instala o tromboza venoasa profunda si de la aceasta, o embolie pulmonara greu de tratat chiar atunci cand exista dotari de ultima ora.

Tromboza venoasa profunda necesita ani de tratament si controale repetate daca afectiunea raspunde la acesta.

O alta problema este sindromul posttrombotic care odata instalat, dupa episodul acut, lasa piciorul mai gros, suferind toata viata. In aceasta situatie raman putine lucruri de facut pentru medic.

In aparitia tromboflebitelor un rol foarte important il are optiunea de a calatori cu avionul. In aceste cazuri trebuie folositi ciorapii elastici, se vor bea multe lichide si pe cat posibil se va incerca mobilizarea.

Metode de tratament pentru insuficienta venoasa cronica

Metode nechirurgicale: utilizarea ciorapilor elastici si scleroterapia

  • Ciorapii elastici reprezinta o metoda conservatoare care opreste evolutia bolii, usurand suferintele bolnavului. Principiul este de a asigura o compresiune pe venele in care stagneaza sangele aducandu-l in circuitul functional. Peretele venei este pus in repaus, iar tesuturile nu mai sufera. Varicele nu vor disparea, dar nici nu vor evolua. Ciorapii se pun dimineata si se scot seara, iar gradul lor de compresie este stabilit de medic.
  • Scleroterapia este o metoda prin intermediul careia venele bolnave se transforma in cordoane fibroase, nefunctionale.

Medicamentele folosite in tratamentul insuficientei venoase cronice

Singurele principii medicamentoase eficiente sunt tonicele venoase. Dintre acestea, diosmina micronizata realizeaza o crestere a calitatii vietii foarte buna, cu conditia de a face tratament minimum 6 luni.

De asemenea, cremele si unguentele mai ales cele care contin heparina pot ajuta prin efectul tonifiant si antiinflamator.

Metode chirurgicale indicate in insuficienta venoasa 

Tratamentul chirurgical modern se pare a gasi solutia cea mai buna din toate punctele de vedere, atat functional, cat si estetic.
Acesta are doua etape:

  • rezolvarea cauzei locale care a generat varicele, de obicei o valva imperfecta;
  • rezolvarea venei defecte prin extagerea ei procedeu numit flebectomie.

Ambii timpi se executa in aceeasi interventie in sistem ambulator, bolnavul parasind clinica in cateva ore.

Alegerea metodei se face numai dupa un examen vascular inclusiv Doppler.

Laserul

Este metoda care castiga tot mai mult teren in fata metodelor chirurgicale, avand avantaje incontestabile. Absenta inciziei, cat si lipsa dezavantajelor cicatrizarii o propulseaza pe primul loc ca metoda de alegere. Singurul dezavantaj al tratamentului cu laser in cazul insuficientei venoase cronice este pretul destul de ridicat.

 

Important!


  • Insuficienta venoasa cronica este o boala care depistata si tratata la timp are sanse mari de vindecare, inlaturand pericolul complicatiilor grave.
  • Metodele chirurgicale moderne mai ales laserul, sunt usor de suportat si au rezultate excelente.
  • Ciorapii elastici sunt folositori nu numai persoanelor bolnave, ci si celor sanatoase in anumite conditii: calatoria cu avionul, ortostatism (pozitia in picioare) prelungit.

 

Tratati la timp afectiunile venoase, deoarece de sanatatea picioarelor dumneavoastra depinde capacitatea de deplasare.

 

Articole pe subiecte asemanatoare:

26 Comentarii

  1. Elen Gabriela Rotariu says:

    Pot face exerciții tip cardio c sarituri dacă am boala varicoasă cronică?

  2. Olivia says:

    Am fost diagnosticată cu insuficiență venoasă cronică la ambele picioare, în urma ecografiei Doppler.
    Medicul cardiolog mi-a recomandat purtarea de ciorapi compresivi, de compresie medie, utilizarea unui gel cu heparină și exerciții fizice.
    Purtarea ciorapilor compresivi mi-a redus mult discomfortul, însă singurul mod în care am observat o stagnare a bolii și chiar o ameliorare semnificativă a simptomelor a fost adoptarea unui regim fără sare/hiposodat (mai ales vara) și exerciții fizice pt.creșterea tonusului muscular. Creșterea tonusului muscular realizează o compresie favorabilă pe vasele de sânge, împiedicând dilatarea patologică a acestora, și de asemenea contradicțiile musculare ajută la pomparea sângelui împotriva forței gravitaționale, înapoi înspre inimă

  3. Marianna Boca says:

    Ce fel de tratamente naturiste locale se pot aplica ,când ai insuficienta cronica venoasa ?….frunze de varza ia durerea ?..de brusture?…ce recomandați?

  4. Stefan says:

    Am circulație venoasă deficitară la membrele inferioare, cauza probabilă fiind sedentarismul. În urma unor loviri, o suprafață de circa 80 cm pătrați este tumefiată, are pielea distrusă și chiar simpla atingere de corpuri dure îmi provoacă răni. Care ar fi indicațiile terapeutice?

  5. Aura says:

    Insuficienta venoasa, operata de varice, dar în continuare mâncărimi puternice și totodată dureroase în interior, ce îmi recomandați?

  6. Niculescu Elena says:

    Ptr ivc gr 2,ce alimentatie se recomanda?

  7. Estera Neculicioiu says:

    Am insuficienta venoasa cronica.
    Sau umflat varicele si sau intarit si am o durere foarte mare cand ma dau jos din pat, nici nu pot sa merg.
    Ce tratament imi sugerati.
    Multumesc!

  8. Danaila Stanciu Mariana says:

    BUNA SEARA,AM IVC DE STADIUL 4,CE AS PUTEA SA IAU,POT TRECE ACESTE DERMATITE DE PE PICIOARE.este grava acesta boala?Nu am avut pana acum,am fost in concediu la mare,m-am espus la soare si mi-a aparut.MEREU MA DUREAU PICIOARELE,LE SIMTEAM GRELE,SE UMFLAU,AM DES CARCEI DAR NU MI-A APARUT NIMIC NICIODATA PE PICIOARE.Multumesc anticipat!

  9. Maria says:

    Insuficienta venoasa periferica
    Suspecta trombo..

  10. LUNgu adrianal says:

    eu am stadiul 3 mi a recomandat ciorapi elastici si o crema cu uree e suficient

  11. poppov mariana says:

    am insuficienta venoasa usoara. ce specialitate va avea medicul la are sa ma adresez pt. tratament,va rog?multumesc

  12. bratie merauta says:

    am si eu insufincientavenoasa cronica ce tratament sa eau

  13. ghe.tarla says:

    la mine insuf.este f.avansata ce pot face?

  14. Loida Panteru says:

    Am dureri la picioare in special in dreapta ,senzatie de picioare grele furnicaturi,picioare umflate seara.Ce sa fac la ce specialitate ma indrumati.Va multumesc

  15. Teodoru Maria says:

    Am insuficienta venoasa cronica la ambele picioare(conform dopler). Carei specialitati medicale sa ma adresez pentru tratament?

  16. SILVIA says:

    CE MEDICAMENTE MAI MODERNE SI CU CIT MAI PUTINE EFECTE SECUNDARE SUNT RECOMANDATE IN INSUFICIENTA VENOASA CRONICA SAU UN TRATAMENT ALTERNATIV DIN MEDICINA HOMEOPATA .MULTUMESC

  17. mara says:

    Tatal meu sufere de insufficienza venoasa dar mai este o problema PE un picior a avut o muscatura de tintar care nu se vindeca , nu numai ancepe sa sa extinda , acum doua zile am vazut si un lichid urat mirositor nu stiu c’è este si nici unde sa mergem la dermatologia ??????

  18. Savulescu M says:

    Este posibil ca numai la piciorul stg. sa am insuficienta ? La ce specialitate medicala sa iau o consultatie si ce analize se recomanda ?
    Multumesc

  19. dibu maricica says:

    Si eu am insuficienta venoasa cronica

  20. novac says:

    Buna ziua,
    am insuficienta venoasa cronica bilaterala membru pelvin stang,este un tratament fara a fi necesara interventia chirurgicala?
    multumesc

  21. gabi vasile says:

    cand mi se sparg mici vase de sange pe picioare , am dureri si locul cu pricina devine mai cald, imi puteti sugera un tratament homeopat?

  22. costela says:

    am si eu varice.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: