Educatie pacienti: Hemofilia – Factori de risc si simptome

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

28/10/2013

Hemofilia – Factori de risc si simptome

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/hemofilia-factori-de-risc-si-simptome/

hemofilia-simptome-factori de riscHemofilia este o afectiune mostenita care afecteaza coagularea sangelui. Boala este transmisa copilului de la unul sau de la ambii parinti. Un copil afectat de hemofilie va prezenta primele simptome la aparitia vanatailor pe diferite parti ale corpului sau la sangerari majore in cazul caderii sau extractiei dintilor.

Riscul de a naste un copil cu hemofilie

Conform statisticilor precizate de www.nhs.uk, in cazul unei mame cu o gena anormala legata de cromozomul X si un tata neafectat, riscul de a avea un baiat sau o fetita cu hemofilie este de 1 la 4.

In cazul in care tatal este cel afectat dintre cei 2 parinti nu exista riscul sa aiba un baiat cu hemofilie. In cazul unei fetite, aceasta va fi purtatoare a cromozomului si poate da afectiunea mai departe copiilor ei.

Cand ambii parinti sunt afectati, exista riscul de 1 la 4 ca nou-nascutul, baiat sau fata, sa aiba hemofilie.

Simptome principale in hemofilie

Gravitatea simptomelor difera in functie de localizarea sangerarii. Primele semne ale hemofiliei pot fi identificate in momentul in care copilului incep sa ii apara vanatai pe piept, stomac, pe fese, pe spate.

In cazul unui copil cu hemofilie, acesta poate sa refuze sa isi miste partea corpului in care articulatiile si muschii sunt afectati.

Simptome care necesita consultarea medicului

  • Sangerari nazale prelungite
  • sangerari ale buzelor sau limbii
  • sangerari mari dupa o extractie a unui dinte sau dupa o interventie chirurgicala
  • sangerari identificate in urina.

Principalele metode de preventie

Avand in vedere ca hemofilia este o afectiune mostenita, se recomanda actiuni de screening ale femeilor sau a cuplurilor afectate.

In acelasi timp, se recomanda actiuni de educare si de informare a pacientilor despre sangerarea si coagulare pentru a preveni decesul cauzat de sangerarea necontrolata.

In cazul managementului bolii, nu este indicat ca o persoana cu hemofilie sa practice sporturi dure si de contact, care pot cauza leziuni, precum rugby, box.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. maria says:

    buna si eu am sangerari in urina de 3 ani si nu am aflat cauza dmerg la doctor si inca fac analize dar nimic asta ce vrea sa insemne

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: