Acces cursuri

Educatia Pacientului: Epilepsie

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

Epilepsia-simptome, diagnostic, tratament

08/08/2013

Epilepsia-simptome, diagnostic, tratamentEpilepsia este o boala cronica si se manifesta prin aparitia unor crize epileptice repetate. O criza unica nu inseamna epilepsie. Crizele epileptice nu se manifesta intotdeauna prin convulsii si pierderea constiintei.

Care sunt cauzele cunoscute ale epilepsiei?

Epilepsia are uneori cauze cunoscute si demonstrabile prin investigatii specifice precum malformatii, leziuni la nastere, traumatisme, inflamatii, accidente vasculare cerebrale, tumori.

De cele mai multe ori, cauza epilepsiei ramane necunoscuta.

Cum se manifesta de obicei crizele epileptice?

 • Convulsii generalizate cu sau fara muscarea limbii, pierdere de urina, intotdeauna cu pierderea cunostintei.
 • Crizele partiale se manifesta prin convulsii ale unei jumatati de corp  sau furnicaturi la nivelul unei jumatati de corp, devieri ale capului si ochilor intr-o anumita parte, blocaj al vorbirii (criza afazica), uneori si halucinatii.
 • Absentele (crize petit mal), care apar cel mai frecvent la copil, se manifesta prin: pierderea starii de cunostinta, oprirea pacientului, uneori inghitiri repetate. Nu se manifesta prin cadere sau convulsii.

Cand trebuie mers la medic?

Dupa prima criza, pacientul trebuie sa mearga la medic pentru a fi indrumat spre investigatie si un eventual tratament. Pacientul trebuie sa stie ca de obicei medicul nu recomanda tratament dupa prima criza, cu exceptia unor situatii speciale.

Pacientii trebuie sa stie ca problema epilepsiei se refera la situatiile in care aceste manifestari se repeta.

Important la prima consultatie este sa fie prezent un membru al familiei care sa poata descrie felul in care s-au manifestat crizele bolnavului. In acelasi timp, si medicii le pot recomanda membrilor familiei cum anume sa se comporte in fata unei crize.

Ce putem face acasa in cazul unei crize

Tratamentul bolii nu implica doar adminsitrarea corecta a medicamentelor. Presupune respectarea unui regim alimentar corect si a unui stil de viata care va reduce riscul aparitiei crizelor.

Medicul de familie si neurologul vor monitoriza impreuna pacientul si vor fi un ghid pentru o abordare corecta a tratamentului.

Ce putem face acasa in cazul unei crize?

In cazul crizelor convulsive generalizate, care se manifesta prin convulsii, “spume la gura”, se invineteste, scoate zgomote infricosatoare, membrii familiei nu trebuie sa intre in panica.

 • Pacientul nu trebuie miscat deoarece risca rupturi musculare sau fracturi
 • Trebuie sa se indeparteze din jurul lui obiectele care il pot rani (foc, obiecte taioase)
 • Trebuie sa i se intoarca usor capul pacientului pentru ca acesta sa nu-si aspire saliva abundenta si sa se sufoce
 • Pentru a evita muscarea limbii, care poate fi extrem de dureroasa dupa criza, se recomanda introducerea intre dintii pacientului a unei batiste sau a unui tifon facut sul. “Inghititul limbii” este doar folclor!
 • Nu se administreaza pastille in timpul crizei!

Cum vor fi sustinuti pacientii epileptici de familie?

Pacientul nu trebuie stigmatizat si trebuie ajutat sa aiba o viata cat se poate de normala. Cu ajutorul familiei si urmand recomandarile medicilor, bolnavii de epilepsie se pot integra in societate, pot lucra, se pot casatori, pot avea copii.

3 comentarii

 • Raluca spune:

  Vreau sa va spun crizele le-a facut numai in somn

 • Raluca spune:

  Buna ziua, am un băiat de 11 ani a avut o criza anul trecut in iunie s-a manifestat prin stranbarea mainelor inclestarea guri si inconstient cateva minute,am fost cu el la doctor i s-o facut analize, encefalograma, tomograf, mi s-o zis ca nu are nimic copilul, acum o luna a facut 2 crize asemanatoare din nou am fost la doctor i s-a facut analize tomograf, encefalograma, EGE, tomograf,vreau sa spun ca e un copil foarte destept nu are rezultate slabe la scoala, vreau sa stiu daca are epilepsie sau e o greseala, vreau sa mentionez ca sta foarte mult pe tableta.

 • grecu angela spune:

  exista statiuni unde ar putea face tratament?

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.