Educatie pacienti: Boala arteriala periferica – cauze si simptome

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

19/08/2013

Boala arteriala periferica – cauze si simptome

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/boala-arteriala-periferica-cauze-si-simptome/

heartBoala arteriala periferica afecteaza starea arterelor din partea periferica a corpului, cum ar fi picioarele. Cunoasterea factorilor de risc si masurile de preventie sunt foarte importante avand in vedere ca boala arteriala periferica mareste riscul de a face un atac de cord sau un infarct.

Factorii principali care cauzeaza boala arteriala periferica

Una din principalele cauze ale unei afectiuni arteriale periferice este fumatul. Medicii trebuie sa ii atentioneze pe pacientii care fumeaza asupra riscului unei astfel de afectiuni.

Persoanele care au diabet sunt expuse intr-o proportie mai mare riscului unei boli arteriale periferice.

Hipertensiunea si nivelul ridicat al colesterolului pot cauza boala.

O dieta alimentara neechilibrata si un numar de kilograme peste media indicata pot influenta aparitia bolii arteriale periferice.

Factorul genetic este de asemenea important de luat in considerare de catre medici in momentul consultului si al stabilirii diagnosticului. Daca exista un istoric de boli vasculare in familie, pacientul trebuie sa se adreseze medicului pentru masuri de prevenire, dar si pentru a diagnostica din timp boala.

Simptome ale bolii arteriale periferice

Unul dintre principalele simptome pe care il poate identifica pacientul singur este o durerea si crampele la nivelul muschilor piciorului in timpul mersului. Afectiunea este cunoscuta drept claudicatie intermitenta. Ea apare in momentul in care muschiul nu primeste suficient sange.

In cazul in care muschii de la nivelul picioarelor nu primesc suficient sange pentru oxigenare, pacientul poate simti durere chiar si in momentele in care nu se misca. Nivelul scazut de sange poate afecta si pielea care poate cauza aparitia unui ulcer.

Principalele masuri de preventie a bolii arteriale periferice

Medicii recomanda pacientilor sa evite factorii de risc, sa-si masoare tensiunea arteriala regulat.

Pacientilor care fumeaza le este recomandat sa se lase de fumat din cauza riscului crescut.

In cazul unei greutati peste media acceptata pacientul trebuie sa consulte un medic nutritionist si sa stabileasca dieta necesara.

Exercitiile fizice regulate pot ajuta pacientii cu un factor ridicat de risc sa previna boala.

O dieta sanatoasa in legume, fructe, cereale, lapte cu un nivel scazut de grasimi. Dieta nu trebuie sa contina grasime saturate, colesterol, un nivel ridicat de zahar sau sare.

In cazul aparitiei simptomelor, este recomandat ca pacientii sa consulte medicul pentru diagnosticare si pentru inceperea unui tratament corect.

Autor: Anamaria Blanaru

3 Comentarii

  1. SorinH says:

    Buna ziua, Va rog sa imi spuneti ce ar putea fi: piscaturi/ intepaturi la nivelul venelor gambei, de scurta durata, in mers sau sezand, la intervale neregulate d etimp…Cat e de grav? Ce ar trebui sa fac? La ce medic specialist ar trebui sa merg? Multumesc.

  2. sibisan liviu says:

    Vroiam sa intreb aproape tottimpul in pulpe de la picioare e ca si o febra musculara poate sa fie boala arteriala? Multumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: