E nevoie de programe de formare in autism pentru medici de familie, pediatri si medici scolari

07/09/2011

E nevoie de programe de formare in autism pentru medici de familie, pediatri si medici scolari

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/e-nevoie-de-programe-de-formare-in-autism-pentru-medici-de-familie-pediatri-si-medici-scolari/

Serviciile de diagnosticare a persoanelor cu tulburari de spectru autist (TSA) trebuie dezvoltate. De altfel, persoanele diagnosticate cu TSA si familiile lor trebuie sa aiba acces la servicii de suport. Acestea sunt cateva dintre obiectivele Strategiei Nationale de integrare sociala si profesionala a persoanelor cu autism, stabilite in urma celei de-a patra reuniuni (30 august, n. red.) a Grupului de lucru special infiintat pentru acest lucru.

Pe langa obiective, in cadrul intalnirii au fost formulate si masurile necesare atingerii acestora in urmatorii 3-5 ani. Astfel, se doreste si derularea de programe de formare continua pentru medicii de familie, medicii psihiatri, neuropsihiatri si medicii scolari.

Vor fi stabilite si implementate si programe de informare privind tulburarile de spectru autist pentru specialisti din alte discipline medicale, cum ar fi Stomatologie, ORL, etc.

Grupul de lucru pentru elaborarea strategiei propune si initierea si realizarea unui studiu privind numarul real de cazuri de TSA din Romania. Asta pentru eficientizarea terapiilor si interventiilor in vederea integrarii sociale. In plus, se urmareste derularea unor campanii nationale, regionale si locale de informare si sensibilizare a populatiei, elaborarea de ghiduri de informare pentru parinti si apartinatori, elaborarea de curricule adaptate, de formare profesionala initiala si elaborarea si implementarea unor facilitati fiscale de motivare a angajatorilor in vederea integrarii profesionale a persoanelor cu TSA.

Printre principalele obiective propuse pentru Strategia Nationala se mai numara:

  • cresterea nivelului de acceptare in vederea integrarii sociale a persoanelor cu TSA;
  • cresterea constientizarii/intelegerii si incluziunii cu privire la tulburarile de spectru autist in randul angajatilor din sistemul public/privat de sanatate, educatie, asistenta sociala si incadrare in munca;
  • accesul la educatie de calitate si adaptata nevoilor copiilor si tinerilor cu TSA;
  • accesul la servicii de formare profesionala si accesul pe piata muncii, adaptate adultilor cu TSA.

Urmatoarele 2 intalniri: in septembrie si octombrie
Strategia Nationala pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu TSA isi propune realizarea unui cadru adecvat pentru implementarea si monitorizarea, la nivel national, a unor masuri concrete care sa asigure respectarea drepturilor persoanelor cu autism, in concordanta cu prevederile internationale pe care Romania, ca membra a Uniunii Europene si, in egala masura, ca stat care a ratificat Conventia ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati, are obligatia sa le urmeze.
Urmatoarele doua intalniri ale grupului de lucru, si ultimele de altfel, vor avea loc in lunile septembrie si octombrie ale acestui an.

In cadrul acestora se va stabili Planul de actiune operational necesar implementarii Strategiei Nationale pentru integrarea persoanelor cu TSA si mecanismul de monitorizare a implementarii Strategiei. Din grupul de lucru fac parte reprezentanti ai Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Directia Generala Protectia Copilului, reprezentanti ai DGASPC din mai multe judete ale tarii, ai ISJ Neamt precum si reprezentanti ai societatii civile: ANCCAAR Iasi, CREI Timis, UCOS Sibiu, Asociatia Invingem Autismul, Asociatia Autism Baia Mare.

Strategia este dezvoltata in cadrul proiectului strategic „Si ei trebuie sa aiba o sansa!” – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist, implementat de Fundatia Romanian Angel Appeal si partenerii sai. El a demarat la 1 octombrie 2010 si are o durata de trei ani.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: