Dr. Victor Olsavsky – OMS este in alerta maxima in cazul poliomielitei

29/04/2014

Dr. Victor Olsavsky – OMS este in alerta maxima in cazul poliomielitei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-victor-olsavsky-oms-este-alerta-maxima-cazul-poliomielitei/

vaccinare formareIn cadrul dezbaterii publice de la Bucuresti organizate in Saptamana Internationala a Vaccinarii, dr. Victor Olsavsky, seful Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania a precizat ca Romania este considerata o tara cu risc in reaparitia cazurilor de poliomielita. Principalele cauze sunt zonele de conflict (Ucraina, Siria, Israel), miscarea populatiei si a refugiatilor din zone precum Siria sau Israel. OMS recomanda astfel mentinerea unei rate ridicate de vaccinare in poliomielita pentru preventia aparitiei unei epidemii.

Urmariti inregistrarea video integrala a conferintei de presa cu dr. Victor Olsavsky, seful Biroului OMS in Romania.

OMS recomanda introducerea vaccinului pneumococic in schema nationala

Avand in vedere numarul mare de boli respiratorii, riscurile majore ale pneumoniilor in cazul copiilor, OMS recomanda introducerea vaccinului pneumococic in schema nationala de vaccinare.

“Bolile respiratorii la copii sunt principalele cauze de deces si atunci modalitatea cea mai sigura pentru a le preveni este vaccinul. Si atunci cand ai un vaccin la dispozitie de ce sa nu previi?”, a precizat dr. Victor Olsavsky.

Scaderea ratei de vaccinare este un fenomen ingrijorator in toata Europa

Reprezentantul OMS in Romania a atras atentia ca nu doar Romania se confrunta cu o scadere a ratei de vaccinare sub 95%.
“Rata vaccinarii a scazut. A fost initial 95%, care este o rata buna, dupa care a scazut inspre 92%, iar la unele vaccinuri avem chiar 85%. In Franta pe unele vaccinuri rata este de sub 85% si asta este un lucru care ne ingrijoreaza”, a precizat dr. Victor Olsavsky.

In zonele de conflict, rata de vaccinare in poliomielita a scazut sub 95%

“Din 2002 am eradicat poliomielita, insa trebuie mentinuta o rata de vaccinare foarte buna in continuare, asta inseamna 95%. In zonele de conflict insa nu mai putem vorbi de aceasta rata de vaccinare, virusul circula, persoanele circula, iar OMS este intr-o situatie de mare alerta. Existand refugiati, populatii care migreaza, exista riscul ca sa se transmita la o serie de copii nevaccinati.

Zonele cu risc sunt cele in care exista conflicte, precum Ucraina, sau chiar Romania”, a atras atentia reprezentantul OMS.

Romania cu incidenta cea mai mare in cazurile de rubeola

Scaderea ratei de vaccinare in cazul rujeolei si rubeolei a determinat ca in 2012 sa se inregistreze epidemii. Romania s-a confruntat cu cele mai multe cazuri de rubeola din Europa, inregistrandu-se si cazuri de rubeola congenitala, cu risc de pierdere a sarcinii sau de nastere a unor copii cu anomalii severe.

Ministerul Sanatatii a inclus vaccinarea anti-HPV la vaccinuri optionale

Dr. Victor Olsavsky a precizat ca OMS a recomandat introducerea vaccinarii anti-HPV in schema nationala de vaccinare. In momentul de fata, vaccinul anti-HPV a fost introdus la vaccinuri optionale.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: