Dr. Mihai Sorin Iacob: “Medicina de familie este fundamentul oricarui sistem medical modern si indeplineste rolul de gate – keeper”

21/04/2015

Dr. Mihai Sorin Iacob: “Medicina de familie este fundamentul oricarui sistem medical modern si indeplineste rolul de gate – keeper”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-mihai-sorin-iacob-medicina-de-familie-este-fundamentul-oricarui-sistem-medical-modern-si-indeplineste-rolul-de-gate-keeper/

Dr. Mihai IacobIntr-un peisaj tot mai incarcat de lucruri negative la adresa sistemului sanitar romanesc, mai sunt si profesionisti, doctori care nu au uitat de conditiile jurmantului lui Hippocrate. Acestia, nu doar ca incearca sa ofere un act medical de calitate pacientilor, ci au dorinta constanta de autoperfectionare.

Formare Medicala continua seria de articole si interviuri cu membrii si coordonatorii grupurilor de lucru de elita pe diferite specialitati din cadrul SNMF, demers prin care incercam sa va facem cunoscuta activitatea si obiectivele acestora.

Dr. Mihai Sorin Iacob este medic primar Medicina de Familie, medic specialist Pediatrie (a doua specialitate), atestat in Ecografie Generala, medic instructor formator medicina de familie si ecografie generala.

De asemenea, este membru in cadrul mai multor societati medicale europene, respectiv EGPRN, EURACT, WONCA, EFSUMB, WFUMB, iar in prezent detine si functia de coordonator national si membru fondator al Grupului de Lucru de Ecografie infiintat sub egida SNMF.

In paralel, Dr. Mihai Sorin Iacob este si vicepresedinte al Societatii Timis de Medicina de Familie, director medical executiv al unui centru medical din Timis, dar si autorul unui numar impresionanat de lucrari medicale.

Va prezentam prima parte dintr-un amplu interviu realizat cu Dr. Mihai Sorin Iacob in legatura cu activitatea grupului de lucru pe Ecografie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Formare Medicala: De ce crearea unui grup de lucru pe Ecografie in cadrul SNMF?

 Dr. Mihai Sorin Iacob: Specialitatea de Medicina de Familie reprezinta una dintre specialitatile medicale cu grad ridicat de dificultate si de responsabilitate medico-legala, avand sfera de activitate medicala cea mai diversa, plecand de la patologia dermatologica, osteo-articulara, neurologica, ORL, cardiovasculara, respiratorie, digestiva, reno-urinara, metabolica si endocrina atat la adulti cat mai ales la copilul intre 0 si 18 ani. Medicina de familie este de fapt fundamentul oricarui sistem medical modern si indeplineste ceea ce denumim astazi rolul de gate – keeper adica de filtru si de interfata cu pacientii, practic peste 90% dintre pacienti avand primul contact cu medicina primara. Noua ne revin practic doua dintre cele mai importante roluri din sistem si anume in primul rand practicarea medicinei profilactice, adica preventia aparitiei unor boli in prezenta factorilor de risc si ereditari la omul aparent sanatos, iar in al doilea rand practicarea medicinei curative care din pacate are costurile mai ridicate. Actualmente din pacate, in sistemul medical romanesc, se pune accentul predominant pe medicina curativa in sectorul primar.

-Pentru indeplinirea acestor deziderate medicul de familie este pus in fata unui volum enorm de activitate, fara sa mentionam activitatea birocratica si necesita o implicare deosebita, dar mai ales o pregatire medicala exceptionala. Anamneza si examenul clinic, corect efectuate, pot preciza un diagnostic prezumtiv la peste 70% dintre pacienti. Restul necesita investigatii paraclinice de specialitate pentru obtinerea diagnosticului de certitudine. Pentru aceasta medicul de familie are doua posibilitati: declinarea responsabilitatii si trimiterea la medicul specialist cu cresterea costurilor in sistemul medical sau incercarea cresterii nivelului de dotare tehnologica al cabinetului dar mai ales a pregatirii profesionale prin educatie medicala continua avand costuri implicite. In Europa la ora actuala exista o tendinta permanenta de imbunatatire a actului medical in cadrul medicinei primare prin dotarea cu aparate medicale care din fericire se miniaturizeaza si au costuri din ce in ce mai scazute, devenind accesibile pentru majoritatea medicilor. Pentru monitorizarea in dinamica al unui pacient cardiovascular avem nevoie minima de un tensiometru si un electrocardiograf computerizat cu pastrarea bazei de date pe termen lung, iar pentru pacientul respirator avem de nevoie de un pulsoximetru, un peak-flowmetrul sau de un spirometru computerizat. Vizualizarea tuturor organelor parenchimatoase din organism este apanajul ecografiei clinice generale. Am invatat de la unul dintre profesorii mei din Germania, care mi-au marcat cariera medicala, ca ecografia generala este de fapt o prelungire a examenului clinic al unui pacient, fiind de fapt o palpare a organelor cu ultrasunete si vizualizarea lor pe un monitor ecografic ceea ce iti da mult mai multa siguranta si precizie in activitatea diagnostica, practic ajutandu-ne sa devenim mai buni diagnosticieni. Dar pentru a putea sa practici aceasta metoda este nevoie de o pregatire speciala. Grupurile de lucru din cadrul societatilor medicale profesionale, au rolul de a aduna medicii cu interes de perfectionare si cu preocupari comune din diverse domenii medicale. Am decis inca de acum doi ani sa ma implic in organizarea acestui Grup de lucru – Ecografia MF, avand experienta si expertiza necesara in trainingul medicilor, din cadrul cursurilor de obtinere a atestatului de ecografie, la care sunt implicat ca medic instructor formator. Scopul principal al acestui grup este promovarea si perfectionarea practicarii examinarii ecografice in randul medicilor de familie din urban, cat mai ales din rural, unde pacientii au acces dificil la medicii specialisti.

Formare Medicala:Ce obiective aveti pentru anul acesta?

Dr. Mihai Sorin Iacob : Pentru a va putea preciza obiectivele de anul acesta, cred ca ar fi bine sa va precizez mai intai activitatea de anul trecut pentru a putea avea o privire de ansamblu. Pentru prima data am anuntat constituirea Grupului de Initiativa Ecografia MF, din primavara anului 2014 initial in cadrul Forumului Medical de la Timisoara si ulterior in cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei de la Bucuresti din 26-29 martie 2014, unde am prezentat cateva studii clinice originale din domeniul ecografiei. Trebuie sa va precizez faptul ca fac parte din grupul EGPRN – European General Practice Research Network, organism international, care face parte din WONCA – World Organization of Family Doctors, in cadrul carora atat in sesiunea de primavara al EGPRN Meeting din Barcelona, in sesiunea din toamna de la EGPRN Meeting din Heraklion (Creta) cat si la a 19 –a Conferinta WONCA Europa de la Lisabona (Portugalia) din 2-5 iulie 2014, am prezentat cateva dintre studiile noastre din domeniul ecografic cu perspective extinderii si realizarii unor studii multicentrice la nivel international. Ca si premiera, in cadrul celei de-a XVII-a Conferinte Nationale a Societatii Romane de Ultrasonografie – SRUMB din 15-17 Mai 2014 din Timisoara cu sprijinul nemijlocit al domnului Prof. Dr. Sporea Ioan, unul dintre membrii fondatori ai organizatiei, am organizat prima sesiune plenara orientata pe medicina de familie: Ecografia in Practica Medicului de Familie, al carei moderator am fost impreuna cu doamna Prof. Dr. Viorela Enachescu, seful catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina din Craiova, sesiune care s-a bucurat de un real succes si unde am prezentat impreuna cu colaboratorii mei cateva studii clinice de ecografie. Dar lansarea oficiala a Grupului de lucru – Ecografia MF, s-a realizat practic in cadrul Conferintei Nationale de Medicina de Familie din 25-28 martie 2015 de la Bucuresti editia a XI-a avand ca si tema Echilibrul delicat intre stiinta, arta si comunicare, unde mentionez ca am avut sprijinul doamnei Dr. Rodica Tanasescu- Presedintele SNMF si sprijinul doamnei Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, Directorul Conferintei precum si cooperarea celorlalte Grupuri de Lucru de sub egida SNMF care cu totii pot preciza ca sunt niste oameni deosebiti care lupta pentru cresterea nivelului profesional si al calitatii actului medical din medicina primara. La aceasta conferinta am avut o sesiune plenara a Grupului de Initiativa Ecografia MF, al carui moderator am fost impreuna cu doamna Prof. Dr. Viorela Enachescu unde am prezentat, lucrari originale de cercetare ecografica, impreuna si cu domnul dr. Calin Bumbulut – Vicepresedinte al Colegiului National al Medicilor din Romania si unul dintre membrii fondatori al acestui grup.

– Proiectele de anul acesta sunt cu adevarat foarte ambitioase, primul cel mai important este organizarea de catre STMF- Societatea Timis de Medicina de Familie impreuna cu Colegiul Medicilor Timis, Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes din Timisoara si SNMF, a Conferintei Internationale organizate pentru prima data in Romania si anume Spring Meeting EGPRN Timisoara din 7-10 Mai 2015, cu participare internationala, unde subsemnatul impreuna cu domnul Prof. Sporea Ioan si dr. Alina Popescu vom organiza un Workshop intitulat “New Methods and Techniques in Clinical Ultrasonography “ la care vom prezenta cele mai noi tehnici si metode de ecografie: Ecografie de Contrast: CEUS si Elastografia in care vom avea o sesiune Hands On, adica aplicatii practice pentru participanti. De asemenea la acest eveniment voi fi unul dintre Keynote Speakers Nationali si voi prezenta si doua studii de cercetare in cadrul acestei conferinte.

-Al doilea proiect pe care l-am demarat deja, cu sprijinul doamnei Dr. Anca Balan secretarul stiintific al SNMF, este colaborarea cu domnul Profesor Dr. Radu Badea de la Universitatea de Medicina si Farmacia Iuliu Hateganul de la Cluj, pentru realizarea impreuna cu Grupul Ecografia MF a unui Workshop de Ecografie din cadrul Conferintei de Medicina de Familie, care va avea loc in perioada 2 – 4 iulie 2015 la Cluj. Va fi un workshop care se va adresa tuturor medicilor de familie, atat celor care practica cat si celor care acum doresc sa invete acest drum minunat al ecografiei, care cu adevarat iti poate deschide noi perspective in profesia medicala.

-Al treilea proiect pe care il avem in derulare este participarea la a XVIII-a Conferinta Nationala a Societatii Romane de Ultrasonografie in Medicina si Biologie (S.R.U.M.B.) din 25 – 27 iunie 2015, din Constanta, unde suntem deja invitati ca si Grup de Lucru de catre domnul Prof. Radu Badea, unde vom prezenta activitatea acestui grup, vom prezenta studii clinice din cadrul medicine primare si vom incerca o colaborare interdisciplinara cu colegii de alte specialitati in vedera realizarii si promovarii ecografiei in medicina de familie precum si realizarea unor studii multicentrice si multidisciplinare.

-Pe plan international avem pe langa proiectul Conferintei de cercetare EGPRN din Timisoara deja mentionat, avem lucrari inscrise la a 20-a Conferinta WONCA Europa din Istanbul, din 22-25 oct.2015, precum si la al 27-lea Congres EFSUMB – Societatea Europeana de Ultrasonografie – Atena (Grecia) din 6- 7 Noiembrie 2015 despre care o sa va dam mai multe amanunte la timpul potrivit.

In paralel insa vom avea foarte multe de facut in ceea ce priveste activitatea organizationala, formarea infrastructurii a acestui nou Grup de excelenta, care are ca si motivatie personala doar pasiunea pentru cercetare si pentru imbunatatirea activitatii si cresterea calitatii actului medical in medicina primara.

*In curand vom publica si a doua parte a interviului cu Dr. Mihai Iacob, in care vom atinge subiecte precum beneficiul care se aduce pacientului prin crearea acestui grup de lucru de ecografie din cadrul SNMF, dar si cum pot medicii de familie din Romania sa adere la acesta.

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Diana Tofan MF says:

    Felicitări pt prezentările din 30.09 si 01.10 din Timișoara, Breast US,
    Mi-a plăcut enorm gândirea si abordarea clinica a pacientului caucazian(dacă nu greșesc), de ieri-cu ginecomastia, iar materialul didactic de astăzi chiar mi-ar plăcea sa-l am, sa-l pot accesa când am câte o curiozitate si nu numai.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: