Dr. Bogdan O. Popescu: “Incidenta bolilor neurologice, global, este foarte mare!”

04/08/2011

Dr. Bogdan O. Popescu: “Incidenta bolilor neurologice, global, este foarte mare!”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dr-bogdan-o-popescu-incidenta-bolilor-neurologice-global-este-foarte-mare/

Studiile realizate la nivelul UE arata ca afectiunile neurologice in Europa consuma anual 4 miliarde de euro, cat cancerul si bolile cardiovasculare la un loc. Suma imensa este rezultatul costurilor indirecte. “Vorbim de aproximativ 4 miliarde de euro consumati in fiecare an. Pe de-o parte, sunt banii pe care statul ii plateste pentru cei care stau acasa si sunt incapabili sa munceasca – asa zisii asistati sociali. Pe de alta parte, sunt costurile de tratament. Majoritatea acestor costuri indirecte sunt asociate cu boli ca si depresia”, a explicat intr-un interviu Tadeusz Hawrot, Project Manager la European Brain Council (EBC).

Netratati, pacientii devin consumatori de resurse

Si in Romania, costul tratamentului pentru anumite boli neurologice este foarte mare. Este greu de imaginat ca sumele ridicate ar putea fi acoperite pe deplin din fondurile limitate existente acum.
Cu toate acestea, Societatea de Neurologie din Romania (SNR) face eforturi ca bugetul alocat afectiunilor neurologice sa fie suplimentat.

“Teoria noastra este simpla – este mai eficace sa acorzi bani in buget pentru tratamentul sau chiar pentru preventia afectiunilor neurologice. Netratati corespunzator, bolnavii risca sa dezvolte diverse invaliditati, devenind din platitori de taxe la buget, niste consumatori de resurse”, a declarat pentru PaginaMedicala.ro dr. Bogdan O. Popescu , secretarul general al SNR.
Conform medicului, incidenta bolilor neurologice, global, este foarte mare. Pe primul loc la romani se situeaza accidentul vascular cerebral (AVC).
“Ca incidenta, AVC este cel mai frecvent dintre bolile neurologice. De altfel, in treacat fie spus, in Romania este chiar mai frecvent decat infarctul de miocard. Dupa aceea, daca e sa ne referim la domeniul neurodegenerarii, boala Alzheimer este cea mai frecventa boala neurodegenerativa, dar si boala Parkinson este foarte frecventa”, a continuat neurologul.
Neurorecuperarea este un domeniu deficitar in Romania
Vitala, mai ales in cazul pacientilor care au suferit in accident vascular cerebral, este neurorecuperarea – un domeniu deficitar in Romania. Mai precis, la noi in tara nu exista la ora actuala echipe corecte de neuroreabilitare. Dat fiind faptul ca afectiunile neurologice sunt afectiuni complexe, neuroreabilitarea completa implica participarea medicului neurolog ca prim specialist in evaluarea si conducerea tratamentului.

“Neuroreabilitarea este un domeniu aparte in medicina de recuperare pentru ca porneste de la urmatoarea premisa – afectiunile neurologice sunt afectiunile care dau cea mai mare invaliditate in cazul populatiei adulte. O recuperare corecta trebuie inceputa chiar din stadiul acut, insa tratamentul trebuie sa continue si dupa externarea din spital, iar neurologul trebuie sa fie nu numai parte integranta, trebuie sa fie coordonatorul echipei care continua acest proces de neurorecuperare”, a explicat prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele SNR.

O noua societate stiintifica dedicata neurorecuperarii

Fie ca se face in servicii specializate, in ambulatoriu ori la domiciliu, neurorecuperarea necesita un tip de organizare particulara ce urmeaza sa fie implementata si in Romania. Standardele si principiile vor fi similare celor din sistemele de sanatate evoluate.
“Speram ca pana la sfarsitul acestei veri vom avea inregistrata oficial si o societate stiintifica de neurorecuperare, care sa ofere un cadru organizatoric stiintific profesional in care sa dezvoltam acest domeniu. Am avut discutii fructuoase cu colegii din comisia Ministerului Sanatatii de medicina recuperatorie si am stabilit impreuna o schita de protocol pentru modul de cooperare in cazul pacientilor cu accident vascular cerebral (AVC)”, a conchis medicul.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: