Stiri medicale

Dispneea – simptomul cheie in diagnosticarea BPOC

Data ultimei actualizari: 14/03/2013

poza probleme respiratoriiPentru identificarea pacientului cu BPOC, dispneea de efort constituie principalul element alarmant pe care medicul  trebuie sa il ia in considerare. Indicator cheie in diagnosticarea BPOC, dispneea este cel mai des descrisa de pacient ca fiind ca un efort crescut de a respira, senzatia descrisa de acesta fiind de gafaiala, sufocare, sete de aer. Totodata, dispneea poate fi progresiva, persistenta si se poate agrava la depunerea de efort. 

Dispneea este cauza principiala pentru care pacientii ajung la medic, ea producand o stare de anxietate si chiar invaliditate  pacientului insa nu este proportionala cu gradul afectarii functiei ventilatorii.

Dispneea este perceputa atat la eforturi mari sau moderate, cat si la eforturi mici-moderate. In prima faza, din cauza pierderii conditiei fizice, pacientul  evita aceste eforturi, iar in timp ajunge sa isi limiteze activitatea la domiciliu.

Mai multe informatii despre simptomele cheie in diagnosticarea BPOC puteti afla accesand cursul EMC online “Fiziopatologie si diagnostic BPOC” postat  pe platforma FormareMedicala.ro. Cursul este gratuit si creditat cu 8 puncte EMC.

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.