Stiri medicale

Dieta cu fructe care previne diabetul de tip 2

Data ultimei actualizari: 02/10/2013

poza consum de fructeDiabetul de tip 2 ar putea fi prevenit prin consumul de fructe, in special afine, conform unui studiu publicat in British Medical Journal. La aceste fructe s-ar adauga strugurii si merele. In acelasi timp, specialistii recomanda sa se inlocuiasca sucul de fructe cu consumul fructelor intregi.

Ce fructe sunt recomandate in preventia diabetului de tip 2

Persoanele implicate in studiu au fost monitorizate in ceea ce priveste consumul de fructe. Cercetatorii au luat in considerare ce tip de fructe consuma, in ce cantitate si cat de des.  Persoanelor implicate li s-au trimis chestionare odata la 2 ani pentru colectarea datelor referitoare la stilul de viata si la posibilele boli cronice.

Au fost luati in cosiderare si factori care ar influenta bolile cronice precum greutatea, fumatul, activitatile fizice, consumul de multivitamine si istoricul in familie privind diabetul de tip 2. In intervalul anilor de monitorizare, aproximativ 12.000 de persoane incluse in studiu au dezvoltat diabet de tip 2.

In acelasi timp, cercetatorii au evaluat daca riscul de diabet de tip 2 depinde si de incarcatura glicemica pentru fiecare fel de fructe.

Cercetatorii au inclus in categoria de fructe cu o incarcatura glicemica ridicata: prune, banana, struguri, stafide, mere, pere, in categoria incarcaturii medii: afine, portocale, cantalupul (un soi de pepene galben), iar in categoria cu incarcatura glicemica scazuta piersici, caise, capsuni, grapefruit.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca un consum de 3 ori pe saptamana de afine, struguri si mere scade considerabil riscul de a face diabet de tip 2.

Efectul pozitiv in prevenirea diabetului de tip 2 este datorat nivelului ridicat de antocianine pe care aceste fructe il contin. In acelasi timp, fructele contin si polifenoli, cunoscuti pentru efectul benefic in reducerea riscului de diabet 2.

Inlocuirea consumului de suc de fructe

Cercetatorii recomanda inlocuirea sucului de fructe cu fructele intregi considerand ca efectul benefic in scaderea riscului de diabet de tip 2 este mai mare.

In acelasi timp, autorii studiului considera ca sucul de fructe creste riscul declansarii diabetului.

Autorii studiului estimeaza ca un consum de afine in locul sucului de fructe reduce riscul de diabet de tip 2 cu 33%.

Consumul de struguri si stafide intregi poate scadea riscul diabetului cu 19%, in timp ce merele si perele consumate reduc riscul cu 17%.

Un profesor al Harvard School of Public Health (citat de www.bbc.co.uk) afirma ca sucul de fructe contine mai putine proprietati benefice decat fructele consumate intregi.

Acesta a adaugat ca, pentru reducerea riscului de diabet 2, este recomandat sa inlocum sucul de fructe cu fructele intregi.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.