Acces cursuri

Stiri medicale

Dieta care previne nasterile premature

Data ultimei actualizari: 03/06/2014

alaptatO dieta in timpul sarcinii bogata in legume, fructe, cereale integrale alaturi de o hidratare corecta scade riscul unei nasteri premature, conform unui nou studiu publicat in revista de specialitate “British Medical Journal”. Chiar si dieta traditionala care contine cartofi fierti, peste si legume gatite a fost asociata cu un risc mai mic al unei nasteri premature.

Dieta din timpul sarcinii poate afecta major dezvoltarea fatului

Nasterile premature sunt asociate cu afectiuni ale copilului chiar si pe termen lung. Statisticile arata ca 75% dintre decesele in randul nou-nascutilor sunt cauzate de nasterile premature.

In acest caz, atentia pentru sanatatea mamei si a fatului in timpul sarcinii este esentiala. Specialistii considera ca medicii ar trebui sa se preocupe tot mai mult in managementul sarcinii de dieta pe care o urmeaza mama.

Acestia ar trebui sa insiste ca femeile insarcinate sa introduca in alimentatia zilnica tot mai multe fructe si legume, cereale integrale dar si sa se hidrateze suficient.

Un consum mai mare de fructe si legume este mai important decat reducerea alimentelor nesanatoase

Din cele 66.000 de femei insarcinate incluse in studiu, 3505 de femei au nascut prematur.

Femeile cu un risc mai scazut de a naste prematur au consumat, conform autorilor studiului, asa numita “dieta precauta”: fructe, legume, paine din grau intreg, cereale integrale, si au baut o cantitate mai mare de apa.

Tot un risc scazut s-a observat in “dieta traditionala” formata din cartofi, peste, legume gatite, lapte cu un continut scazut de grasimi.

Faptul ca la femeile insarcinate care au consumat gustari sarate sau dulci, paine alba, deserturi, carne procesata nu s-a observat o crestere a riscului unei nasteri premature i-a determinat pe cercetatori sa conchida ca efectul benefic il are cresterea numarului unor alimente sanatoase in dieta mai mult decat  reducerea celor nesanatoase.

Pentru mai multe informatii despre o dieta sanatoasa in functie de necesarul energetic zilnic, de varsta si de particularitatile fizice puteti afla consultand cursul EMC online Nutritia in practica medicului de familie.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.