Deficitul de personal pune in pericol functionarea sistemului

22/08/2011

Deficitul de personal pune in pericol functionarea sistemului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/deficitul-de-personal-pune-in-pericol-functionarea-sistemului/

In toate specialitatile exista deficit de personal medical calificat. Singura exceptie este medicina de familie, a declarat presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, intr-un interviu pentru adevarul.ro.

“Dezechilibrele majore, deficitele care pot pune in pericol functionarea sistemului medical romanesc se inregistreaza la nivelul unor specializari precum anestezia si terapia intensiva, unde nu avem acoperit decat 40% din necesar”, a explicat prof. Astarastoae.

Principala cauza a lipsei specialistilor din sistemul sanitar o reprezinta, bineinteles, migratia lor care alte tari.

“Mai sunt problematice si specializari importante precum chirurgia, cardiologia, medicina interna, care sunt, de fapt, si specialitatile solicitate pe piata de munca europeana si nu numai.

De asemenea, anatomia patologica este o specializare medicala in deficit de specialisti. Toate aceste categorii de specializari medicale sunt absolut necesare, fara ele nu se poate asigura un sistem medical functional si, din pacate, deficitul este major si exista riscul sa se mareasca”, a mai adaugat seful CMR.

In opinia specialistului, problemele ar putea fi insa mult mai mari cand medicii vor fi obligati sa se alinieze la reglementarile europene care prevad, in functie de fiecare specialitate medicala in parte, un numar maxim de ore lucrate si de proceduri medicale realizate. “Asta inseamna ca, in medie, un medic ar trebui sa lucreze aproximativ 40 de ore pe saptamana. Noi am primit derogare in fiecare an de la aceasta directiva, dar va trebui sa fie aplicata din 2014. si atunci se vor inchide foarte multe unitati medicale, fiindca, de exemplu, directiva obliga la timp liber platit dupa garda si la un numar maxim de acte medicale pe care un doctor are dreptul sa le efectueze. Toate acestea pentru ca pacientul sa nu fie consultat si tratat de un medic epuizat de munca. Lucru care nu se respecta acum la noi, dar vom fi obligati sa-l aplicam”, a mai declarat prof. dr. Vasile Astarastoae.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: