De ce medicii de familie dau in judecata Casa de Asigurari de Sanatate

09/12/2013

De ce medicii de familie dau in judecata Casa de Asigurari de Sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/de-ce-medicii-de-familie-dau-in-judecata-casa-de-asigurari-de-sanatate/

Reorganizarea programelor nationale de sanatateMedicilor de familie din Galati li se cere sa restituie sumele primite in urma activitatii la centrele de permanenta, sume care au fost stabilite gresit printr-un act emis in 2008 de Ministerul Sanatatii (sursa Monitorul de Galati). In urma acestui act, medicii de familie au primit mai multi bani decat ar fi trebuit de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, conform sesizarii Curtii de Conturi. Situatia nu este singulara in tara, un caz asemanator fiind semnalat in judetul Mures la mijlocul lui noiembrie.

Medicii de familie trebuie sa restituie pana la 117.000 de lei

Dupa ce CNAS a pierdut procesul intentat Curtii de Conturi, institutie care a sesizat aceste nereguli, medicii de familie sunt nevoiti sa restituie aceste sume.

Suma care li se cere inapoi medicilor de familie din Galati se situeaza intre 8.000 si 117.000 lei, bani primiti pentru activitatea la centrele de permanenta.

In aceasta situatie se afla un numar de 26 de medici de familie din Galati.

“Si nu sumele ar fi problema, dar penalitatile, din 2008 incoace, sunt uneori mai mari decat ce a primit medicul de la stat. (…) Situatia este similara in tara. Dar colegii mei nu vor da niciun ban. Nu au de unde. Si, in plus, este greseala Ministerului Sanatatii, in prima faza, dar si partial a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate”, a explicat Dumitru Marasescu, presedintele filialei locale a Asociatiei Patronatelor Medicilor de Familie si vicepresedintele la nivel national. (sursa Monitorul de Galati)

Situatia medicilor de familie din Galati nu este unica din tara

Dumitru Marasescu a precizat ca nu doar medicilor de familie din Galati li s-a cerut restituirea sumelor primite pentru centrele de permanenta.
La mijlocul lui noiembrie, o sesizare similara era facuta de Curtea de Conturi si in judetul Mures.

“A fost un control al Curtii de Conturi la CNAS si s-a constatat la centrele de permanenta, in 2009-2010, printr-un calcul eronat al Casei de Asigurari, in opinia Curtii de Conturi, s-a alocat suma de 15 lei pe ora, suma ce a fost virata medicilor de familie. Iar in opinia Curtii de Conturi suma ar fi de cinci lei, nu de 15 lei. Acum se pare ca vor incepe niste notificari de la CNAS spre casele judetene, pentru a se recupera acest prejudiciu”, a precizat dr. Remus Sipos, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Mures. (sursa agerpres.ro)

Daca in noiembrie, medicii de familie din Mures amenintau ca forma de protest ca, in cazul in care li se cere sa restituie banii, vor inchide centrele de permanenta, medicii din Galati, aflati in aceasta situatie, au hotarat sa dea in judecata casele judetene de asigurari de sanatate.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: