Curtea de Conturi: CNAS a decontat nelegal servicii medicale

20/12/2016

Curtea de Conturi: CNAS a decontat nelegal servicii medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/curtea-de-conturi-cnas-a-decontat-nelegal-servicii-medicale/

NEW-doctori-bani-romanestiCurtea de Conturi a descoperit ca CNAS si la Casele Judetene de Asigurari de Sanatate au validat si decontat nelegal servicii medicale.

Prejudiciile estimate se ridica la peste 97 de milioane lei.

Potrivit Economica.net,  printre serviciile decontate nelegal de Casele de Asigurari se numara medicamente compensate cu 90% pentru pensionari care nu aveau dreptul la acestea, servicii acordate unor persoane decedate, servicii fictive pe numele unor pacienti internati in spital.

Confom sursei mentionate, lista abaterilor gasite de Curtea de Conturi la CNAS si la CAS-urile din tara:

– Casele de Asigurari de Sanatate auditate au validat si decontat ilegal servicii medicale spitalelor pe numele unor pacienti care la data acordarii serviciilor medicale erau decedati. Prejudiciul creat este estimat la 1,69 milioane lei.

– Casele de Asigurari de Sanatate auditate au validat si decontat ilegal unor medici de familie si medici din ambulator servicii medicale acordate fictiv unor pacienti care in tot acest timp au fost internati in spital in regim de spitalizare continua (adica pentru mai mult de 12 ore). De vreme ce pacientii au fost internati in spitalizare continua, nu aveau cum sa beneficieze in acelasi timp de servicii medicale la medicul de familie, si in ambulator. Prejudiciul creat se ridica la 969.000 lei.

– Casele de Asigurari de Sanatate auditate au validat si decontat ilegal retete medicale cu compensare de 90% unor persoane care nu se incadrau in categoria “pensionari cu venituri numai din pensii de pana la 700 lei pe luna”. Prejudiciul creat se ridica la 899.000 lei.

De asemenea, raportul Curtii de Conturi mai arata ca CNAS a decontat nelegal medicamente la preturi de referinta/decontare mai mari decat prevede legea, preturi stabilite in baza unor preturi cu amanuntul maximale din Catalogul National al Preturilor Medicamentelor de Uz Uman, care nu au fost actualizate conform legii. Prejudiciul creat se ridica la 85.33 milioane lei, mai scrie economica.net.

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. dumitru crisan says:

    Apreciez ca pentru un comentariu pertinet este nevoie a cunoaste in detaliu Raportul. Ca atare, rog Curtea de Conturi sa comunice pe site Raportul in extenso.
    Cu respect,
    Dumitru

  2. ionmihaitaemilian says:

    In legatura cu decontarea “ilegala” a serviciior efectuate “fictiv” de unii medici de familie si specialisti din ambulator pacientilor internati as avea urmatoarea intrebare – daca poate cineva sa raspunda: atat timp cat serviciile “fictive” decontate au fost semnate si validate cu cardul de sanatate al pacientului, card care se gaseste in posesia pacientului, nu cumva internarea era fictiva? Nu cumva pacientul in timpul “internarii continue” era de fapt acasa si ramanand fara medicamente s-a dus la medicul de familie sau la specialistul din ambulator pentru reteta? Nu cumva in acest timp spitalul a decontat servicii fictive de cazare mancare si medicamente? Sa nu uitam ca spitalul foloseste cardul de sanatate doar la internare si externare, in acest interval de cele mai multe ori cardul sta la pacient si acesta il poate folosi si in alte parti daca nu este internat la pat. De ce in aceasta situatie sunt aratati cu degetul medicii de familie si cei din ambulatorul de specialitate? Atat timp cat acestia din urma si-au validat serviciile folosind cardul de sanatate al pacientului, frauda a facut-o spitalul (ca nu i-a dat medicamentele necesare pacientului internat)sau pacientul (ca a beneficiat de doua servicii in acelasi timp, CAS nedecontand decat un singur serviciu) si nu in ultimul rand CAS deoarece sistemul informatic pus la dispozitia medicilor din ambulator desi functioneza online (atunci cand functioneaza !) nu avertizeaza medicul din ambulator ca pacientul este internat. Asa cum o reteta odata urcata online in SIPE apare in secunda 2 la farmacie asa ar trebui sa mearga si avertizarea referitoare la pacientii internati care se prezinta cu cardul de sanatate in ambulator.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: