Cum se aplica Noul Cod Fiscal in cabinetul medicului de familie I

09/10/2015
Cum se aplica Noul Cod Fiscal in cabinetul medicului de familie I

Cum se aplica Noul Cod Fiscal in cabinetul medicului de familie I

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cum-se-aplica-noul-cod-fiscal-in-cabinetul-medicului-de-familie-i/

NOU-COD-FISCAL-MEDICI-DE-FAMILIEOdata cu promulgarea de catre Presedinte a noului Cod Fiscal pentru 2016, au aparut cateva lucruri sensibile care au bulversat opinia publica. Implicit, modificarile se vor simti si in cabinetul medicului de familie.

Din Noul Cod Fiscal reiese ca toata lumea va fi asigurata si, fie ca vrea, fie ca nu, va plati CASS incepand cu anul viitor.

Tot din 2016 salariul minim pe economie creste la 1200 RON de unde reiese ca persoane care nu au venituri, vor fi nevoite sa plateasca 5,5% din salariul minim brut pe tara, adica 66 de lei pe luna, adica 792 de lei pe an.

Inregistrarea in evidenta fiscal a persoanelor fizice care nu realizeaza venituri:

Art. 180. – (1) Persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse, DATOREAZA, lunar, contributie de asigurari sociale de sanatate si AU OBLIGATIA SA SOLICITE INREGISTRAREA  la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie.
(2) Contributia prevazuta la alin. (1) se calculeaza prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara si se datoreaza pe toata perioada in care sunt incadrate in aceasta categorie.

Depunerea declaratiei:

Art. 181. – (1) Persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1) au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care se incadreaza in aceasta categorie, o declaratie in vederea stabilirii obligatiilor de plata.
(3) Modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei prevazute la alin. (1), se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F..

Stabilirea si plata contributiei:

Art. 182. – (1) Organul fiscal competent stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele prevazute la art. 180, pe baza informatiilor din declaratia prevazuta la art. 181 alin. (1) si emite anual decizia de impunere la termenul si in forma stabilite prin ordin al presedintelui A.N.A.F..
(2) Pentru persoanele fizice prevazute la art. 180 alin. (1), plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita potrivit alin. (1) se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Exista cateva categorii de persoane exceptate  de la plata contributiei de sanatate si anume : 
a) copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studentii ;
b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului ;
c) sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate ;
d) persoane persecutate politic , veteranii de razboi , revolutionari ;
e) persoanele cu handicap ;
f) bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, 
 g) femeile insarcinate si lauzele, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia sau daca nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de baza minim brut pe tara ;

Concluzii:

Din punctul de vedere al Medicului de Familie, momentan platit doar pentru numarul total de asigurati din lista, probabil ca aceasta exprimare o sa dispara. Datorita faptului ca toata lumea va fi asigurata va rezulta o crestere reala a numarului de persoane pentru care vom fi platiti in per capita, deci o marire a venitului.

In aceeasi idee, crescand numarul de contribuabili catre FNUASS, vor creste si fondurile, de unde ar trebui sa rezulte o crestere a sumei efectiv alocate din fond catre AMP, aceasta reprezentand de fapt un procent.

Asadar, putem sa ne asteptam si la o crestere reala a valorii PC pe langa cresterea cauzata de marirea numarului de puncte pe care le vom avea din PC-ul aplicat pe intreaga lista a unui cabinet, si nu doar pe numarul de asigurati, cum este in prezent.

Dar,trebuie sa tinem cont, totusi, ca vorbim despre 01.01.2016 ca data de intrare in vigoare a acestei legi, ca mai urmeaza cateva sedinte ale Parlamentului pana atunci si ca nu ar fi exclus sa mai apara modificari.

De asemenea, sa nu uitam ca teoria nu este de fiecare data opozabila practicii in Romania.

 

Citeste si Modificari la Contractul Cadru 2015 – in vigoare la 1 Octombrie

Citeste si Studii complementare – atestate pentru medicii de familie

Citeste si In ce conditii putem acorda servicii medicale asiguratilor fara card ?

 

Autor: Schnelbach Fabian

13 Comentarii

  1. revnicradu says:

    buna mf nu beneficiaza de cei 25% asa ca e important ca la neg coca 2016 sa fim uniti pentru o valoare mai mare a punctului per capita si per serviciu ca altel va fii vai si amar de noi

  2. dumanelena says:

    Cum e cu contributia la fondul public de pensii?

  3. ochiumarianairina says:

    Eu nu vad nimic schimbat . Persoanele care nu au venituri , stim foarte bine cine sunt si oricum nu au de unde sa plateasca acei 66 lei / luna .
    Deci nu creste capita. Persoanele scutite de taxa si acelea raman la fel . Unde e schimbarea ? Dar noi nu primim 25 % din 1 octombrie ?

    • schnelbachfabian says:

      În primul rand noi nu suntem bugetari, deci nu primim 25%. Nu stim cum o sa se pună în practica executarea legii dar o schimbare exista și ea este mare, pana acum puteai sa zici ca nu ai venituri și nu plăteai, acum legea te obliga sa plătești.

  4. bodeavoichita says:

    In fapt aceste prevederi vor fi paguboase atat pentru asiguratii care isi achita corect contributia la sanatate, cat si pentru medicul care ofera serviciile de sanatate.

    1. Acesti asigurati “din oficiu” isi vor achita ocazional contributia, fapt ptr. care medicul care va oferi servicii medicale acestora va fi pasibil sa plateasca din buzunar ptr. ele.

    2. Acest segment de noi asigurati “cu drepturi depline” vor fi cei mai mari consumatori de servicii medicale si vor diminua”cosul” de servicii si asa subtire construit pe baza contributiilor celor care platesc efectiv ceva la sistemul de sanatate. Prin urmare, cel care plateste va beneficia efectiv de mai putine servicii medicale, dat fiind faptul ca oricum ai privi serviciile nu pot fi decat proportionale cu banii alocati.

    3. Mai corect ar fi ca asiguratul sa plateasca ptr. orice serviciu medical direct la medic, iar pe urma sa-si recupereze (in 2-3 zile) banii de la Casa de Sanatate, daca este in regula cu contributiile. Se reduce evaziunea fiscala, medicul scapa de toata birocratia cu hartagoriile care de drept nu intra in atributia lui (de agent fiscal). Cum este in sistemul francez de exemplu. N-or fi ei prosti degeaba…

    • schnelbachfabian says:

      Verifica starea de asigurat probabil ca nu o sa dispară, deci nu ai cum sa fi pasibil de nimic dacă persoana apare asigurata.

  5. bojlovicioana says:

    INSEAMNA CA NU MAI EXISTA PACHET MINIMAL? DACA TOTI PACIENTII SUNT ASIGURATI…

    • schnelbachfabian says:

      Teoretic da, cum o sa fie pusa în practica executarea legii pentru cei care o vor ignora și nu vor plati nu stim.

  6. pricasorin says:

    Ce stiti de cas pensii medic?

  7. raibuletmircea says:

    Mda.
    Continuand rationamentul dv.daca cresc veniturile in “capitatie” pe cale de consecinta trebuie sa creasca si venitul din “pe serviciu” pt. ca trebuie sa se pastreze acel raport 50/50 [la factura],nu-i asa?

    • schnelbachfabian says:

      Da dacă se pastreaza procentul.

    • resteasorincristian says:

      Nu. La capitatie va creste numărul de asigurați, deci implicit numărul de puncte și nu valoarea punctului

      • schnelbachfabian says:

        Logic ar fi sa crească și valoarea punctului atata timp cat sunt mai multe contribuții, deci un fond mai mare din care MF are procent, procent din care se calculează valoarea punctelor.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: