Cum diagnosticam corect panaritiul herpetic

17/06/2013

Cum diagnosticam corect panaritiul herpetic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cum-diagnosticam-corect-panaritiul-herpetic/

Celulele stem in atentia medicilorPentru diagnosticarea corecta a panaritiului herpetic, medicul trebuie sa aiba in vedere simptomele generale dar si particulare ale infectiei herpetice pentru un diagnostic diferential.

Simptomele panaritiului herpetic se manifesta ca o infectie la degetele de la maini, mai exact la nivelul falangelor distale.

Leziunea se manifesta ca o pustula la nivelul degetului, deseori periungheala,  centrata de poarta de intrare.

Cine risca intr-un grad mai mare infestarea cu panaritiul herpetic

Medicii trebuie sa-i informeze pe parinti asupra riscului de imbonavire cu panaritiul herpetic a copiilor care isi sug degetul. In acest caz, parintii trebuie sa determine copilul sa renunte la acest obicei.

O a doua categorie de persoane care risca infectia herpetica este reprezentata de medicii si asistentele din stomatologie. Riscul este determinat de un eventual contact cu saliva unui pacient bolnav.

Panaritiul herpetic poate fi confundat cu panaritiul stafilococic

Este important ca medicul sa informeze pacientul de posibilitatea ca panaritiul herpetic sa se confunde cu panaritiul stafilococic. Un diagnostic diferential ii ajuta pe medici in stabilirea simptomelor distinctive. Panaritiul stafilococic prezinta o durere pulsatila, existenta unei solutii de continuitate.

Pentru prevenirea unui diagnostic gresit, medicul de familie trebuie sa le recomande pacientilor care prezinta simptomele panaritiului herpetic sa consulte un medic de specialitate.

 Printr-un diagnostic diferential al panaritiului herpetic, medicul trebuie sa aiba in vedere si simptomele care pot indica atat panaritiul candidozic, cat si verucile, eczema si sindromul mainilor, picioarelor si gurii.

In cazul panaritiului candidozic, medicii trebuie sa stie ca inflamatia este putin dureroasa. Verucile pot fi identificate prin absenta veziculelor.

Eczema, in schimb, poate fi diagnostica prin prurit intens si printr-o extindere la mai multe degete.

Medicii trebuie sa-I informeze pe parinti asupra riscului  sindromul mainilor si picioarelor care afecteaza copiii din colectivitati, in special vara. Leziunile vor aparea atat pe picioare cat si in cavitatea bucala.

Pentru un diagnostic corect, in cazul in care simptomele pacientului nu indica in totalitate panaritiul herpetic, medicul de familie trebuie sa le recomande pacientilor sa se adreseze unui medic de specialitate.

Mai multe informatii despre  si despre managementul acestei afectiuni puteti afla studiind cursul EMC online “Virusurile Herpex Simplex 1 si 2” , disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 12 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: