Copiii obezi pot avea boli specifice adultilor

24/03/2011

Copiii obezi pot avea boli specifice adultilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/copiii-obezi-pot-avea-boli-specifice-adultilor/

Specialistii in nutritie avertizeaza ca numarul copiilor obezi este in crestere. Potrivit unei cercetari realizate la Cluj, cu date venite de la medicii scolari, 3,5 la suta dintre minori sunt obezi, sustine prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele Fede­ratiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Specialistul precizeaza ca datele se refera numai la obezitate, dar numarul copiilor cu o greutate mai mare decat cea normala este mult mai ridicat.

“Din pacate, date concrete nu exista, dar este suficient sa ne uitam in jur si vom constata ca pustii din ziua de azi au cateva kilograme in plus”, completeaza pentru gandul prof. dr. Hancu. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, pre­cizeaza ca studiile care s-au facut in ultimii ani arata ca obezitatea infantila este in crestere, ceea ce atrage patologii, respectiv boli cronice, care pana acum erau caracteristice adultilor, scrie Gandul.

In Romania, mediul familial nu este un exemplu bun pentru copii, sustine prof. dr. Mencinicopschi. Cei mici nu au discernamantul de a alege ceea ce este sanatos, asa ca sunt la “discretia” bunicilor, a parintilor, a reprezentantilor diverselor institutii scolare si tind sa devina dependenti de alimente sarace in nutrienti esentiali.

Un alt pericol in ceea ce priveste educatia copiilor este faptul ca multi dintre acestia sunt sedentari, parintii ii lasa sa isi petreaca mult timp in casa, la televizor sau la calculator, le cumpara tot felul de jucarii pentru a-i tine ocupati, uitand ca activitatea fizica este esentiala pentru buna dezvoltare a oricarui copil. Parintii, sustine specialistul, isi obis­nuiesc copiii sa consume tot felul de sucuri din comert, bogate in zaharuri si alte substante nocive pentru organism in loc sa bea apa. “Copiii nu sunt invatati sa aiba mese regulate, iar pe cei care refuza sa manance parintii ii stimuleaza cu tot felul de dulciuri rafinate in loc sa le ofere fructele atat de importante pentru organism. Nu in ultimul rand, trebuie evitata aparitia stilului de viata fast-food”, sustine prof. dr. Mencinicopschi.

Sursa: www.mediafax.ro

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: