Contaminarea produselor alimentare cu metale grele

Data ultimei actualizari: 04/04/2011

Aproape in fiecare discutie legata de dieta si sanatate vorbim despre calciu, magneziu, sodiu. Acestea sunt metalele usoare, de care organismul are nevoie in cantitati relativ mari, daca le comparam cu necesitatea metalelor grele. Insa excesul lor duce cu siguranta la boli grave si stari de toxicitate. Metalele grele in exces au chiar si proprietati mutagene si cancerigene, provocand procese ireversibile in organism pe langa blocajele persistente. In plus, unele dintre ele se pot transmite de la mama la fat.

Metalele grele sunt cobaltul, cuprulfierul, manganul, molibdenul zincul, cromul, vanadiul, nichelul si plumbul. Multe dintre aceste metale grele ajung in corpul nostru prin sistemul digestiv, prin alimentele “contaminate” in general cele specifice sezonului de care tocmai ne-am despartit, cum ar fi conserve de tot felul, mai ales din pesti mari – ton, cod, peste spada, fructe de mare, iar cele mai inalte concentratii sunt inregistrate in pielea si ficatul acestora, iar cele mai mici in muschii albi.

Vara, marii consumatori de bere isi mai adauga la colectie o portie zdravana de plumb. Ne incarca mult cu metale grele si medicamentele, vaccinurile, tigarile. Efectele intoxicatiei rapide cu metale grele sunt orbirea, deteriorarea coordonarii nervoase, anomalii psihice, afectiuni cardiovasculare, cancer. Trebuie stiut ca, indiferent de procesul de preparare a hranei metalele nu se descompun, ba chiar concentratia lor pe unitatea de masa creste. Pe langa aceste neajunsuri, metalele grele sunt extrem de dificil de eliminat odata ce au fost tezaurizate.

Sursa: www.mediafax.ro