Conferinta Nationala de Microbiologie si Epidemiologie 2016

20/10/2016

Conferinta Nationala de Microbiologie si Epidemiologie 2016

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/conferinta-nationala-de-microbiologie-si-epidemiologie-2016/

Conferinta Regionala “Medicul de familie – Practician si Manager”La Conferinta Nationala de Microbiologie si Epidemiologie, infectiile asociate rezistentei bacteriilor la antibiotice sau vaccinarea sunt puncte cheie.
Principalele provocari din domeniul sanatatii publice legate de problematica bolilor infectioase din Romania vor fi dezbatute in cadrul celei de-a IX-a Conferinte Nationale de Microbiologie si Epidemiologie, care are loc in perioada 20-22 octombrie 2016 in Brasov.

Evenimentul organizat stiintific de catre Societatea Romana de Microbiologie impreuna cu Societatea Romana de Epidemiologie va aduce in prim-plan cele mai actuale probleme de sanatate publica din Romania, de la infectiile nosocomiale, la rezistenta bacteriilor la antibiotice sau la bolile transmisibile prevenibile prin vaccinare.

Manifestarea stiintifica va demara cu un curs pre-conferinta – “Diagnosticul, supravegherea si prevenirea infectiilor asociate asistentei medicale”, care propune o abordare aplicata raportat la managementul infectiilor nosocomiale, in contextul provocarilor sistemelor de sanatate.

Programul primei zile a Conferintei va fi concentrat pe analiza celor mai importante evenimente din ultima perioada din domeniul patologiei infectioase care au legatura cu sanatatea publica, precum si pe identificarea solutiilor de imbunatatire a diagnosticului microbiologic si a supravegherii infectiilor asociate asistentei medicale. In acest sens, temele avute in vedere includ controlul calitatii in laboratoarele de microbiologie, identificarea si raportarea infectiiilor asociate ingrijirilor medicale sau rolul echipei multidisciplinare in gestionarea problematicii acestor infectii.

Cea de-a doua zi a evenimentului va debuta cu o dezbatere ampla in privinta vaccinurilor, subiect aflat, deopotriva, in atentia agendei publice si ca urmare a epidemiei de rujeola din tara noastra.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sanatatii, de la inceputul anului s-au inregistrat 786 de cazuri de rujeola , iar trei copii cu varsta mai mica de un an au murit din cauza bolii .

Specialistii atrag atentia ca acoperirea vaccinala in Romania este mult sub nivelul optimal de 95% recomandat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Astfel, participantii la conferinta vor pune in discutie, atat contextul, cat si provocarile legate de vaccinare la nivel national, precum si impactul vaccinarii raportat la sanatatea publica.

“Romania se confrunta in momentul de fata cu provocari importante in domeniul sanatatii publice. Infectiile asociate asistentei medicale si bolile transmisibile prevenibile prin vaccinare sunt doua dintre acestea. Este datoria noastra, a specialistilor din aceste domenii, sa facem pasi concreti pentru a gasi solutii eficiente, care speram sa se puna in aplicare si pentru a avea profesionisti pregatiti care sa raspunda acestor situatii. Preocuparea noastra permanenta consta in imbunatatirea pregatirii profesionale a microbiologilor si a altor specialitati implicate in supravegherea, controlul si prevenirea bolilor infectioase. Nu in ultimul rand, publicul larg trebuie sa fie beneficiarul informatiilor si a expertizei profesionale a celor mentionati anterior” a declarat Prof. Dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, potrivit unui comunicat.

Infectiile respiratorii, una dintre patologiile dominante mai ales in acest sezon, vor fi un alt subiect important de discutie in a doua zi a Conferintei. Aceasta, in situatia in care si in cazul vaccinului antigripal, statisticile Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile sunt ingrijoratoare: in sezonul 2015-2016, rata vaccinarii antigripale a fost de doar 3,2% la nivel national.

Rezistenta bacteriilor la antibiotice reprezinta una din amenintarile globale la adresa omenirii, atat Organizatia Natiunilor Unite, cat si Organizatia Mondiala a Sanatatii avand numeroase luari de pozitie in acest sens. Subiectul va fi dezbatut tot in a doua zi a evenimentului, tinand cont ca tara noastra, avand in vedere consumul ridicat de antibiotice si rezistenta extinsa a multor bacterii, trebuie sa ia masuri imediate pentru corectarea acestei situatii.

A treia zi a Conferintei va fi dedicata bolilor transmise prin vectori, unele dintre ele, probleme globale de sanatate publica, precum infectia cu virusul Zika si West Nile.

19 tari din Uniunea Europeana, printre care si Romania, au raportat nu mai putin de 1.918 de infectii cu virusul Zika, iar in sapte tari europene, au fost depistate 92 de infectii in randul femeilor insarcinate .

Conferinta se va incheia cu o sesiune dedicata noile tehnologii in diagnosticul si supravegherea bolilor infectioase, care va aduce la cunostinta profesionistilor din domeniu cele mai recente metode de diagnostic.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: