Concediul medical acordat pentru ingrijirea copilului bolnav

22/04/2015

Concediul medical acordat pentru ingrijirea copilului bolnav

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/concediul-medical-acordat-pentru-ingrijirea-copilului-bolnav/

cazuri rujeola UEOrdinul nr. 60/32/2006, publicat in MO nr 147 din 16 februarie 2006 aproba Normele de aplicare a prevederilor OUG nr 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate cu modificarile si completarile ulterioare.

Concediile medicale sunt eliberate de catre medicii care au autorizatie de libera practica valabila si care au incheiat conventie privind eliberarea certificatelor de concediu medical, prin reprezentantul lor legal, cu o singura Casa de Asigurari de Sanatate, respectiv cea in a carei raza administrativ-teritoriala isi are sediul unitatea sanitara, sau cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti.

Concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav se acorda conform O.U.G. Nr.158/2005 si reprezinta un drept de asigurari sociale bazat pe principiul contributivitatii.

Concediu medical se poate acorda la solicitatrea oricaruia dintre parinti atunci cand copilul este bolnav.

Se acorda de catre medicul curant pana la varsta de 7 ani, in cazul afectiunilor intercurente, pe o perioada maxima de 45 zile calendaristice /an/copil, in una sau mai multe etape.

In cazul copilului cu handicap medicul curant poate acorda concedii medicale parintilor pentru afectiuni intercurente pana la varsta de 18 ani.

Pot fi acordate concedii medicale pe o perioada mai mare de 45 de zile calendaristice, in cazul copiilor diagnosticati cu boli infectocontagioase, neoplazii, imobilizare in aparat gipsat sau interventii chirurgicale.

Medicul de familie acorda concedii medicale pentru ingrijirea copilului bolnav pentru aceeasi afectiune, cu durata de cel mult 14 zile calendaristice, in una sau mai multe etape, dar nu mai mult de 45 de zile calendaristice/an.

Medicul de specialitate din ambulatoriu/spital acorda concedii medicale pentru ingrijirea copilului bolnav pentru aceeasi afectiune cu durata de cel mult 30 de zile calendaristice,in una sau mai multe etape.

in cazul copilului diagnosticat cu boli infecto-contagioase / neoplazii / imobilizare in aparat gipsat / interventii chirurgicale, certificatul medical se elibereaza numai de catre medicii care acorda asistenta medicala in specialitatea respectiva.

Durata concediului medical in aceste cazuri va fi stabilita de medicul curant.

In aceste situatii, daca durata concediului medical depaseste 90 de zile este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

Daca medicul curant al copilului nu are in lista de pacienti si parintele caruia ii acorda concediul de ingrijire, il va introduce in lista sa la categoria pacient temporar pentru editarea concediului medical. Nu va viza concediul respectiv, acesta va fi vizat de catre medicul curant al parintelui beneficiar al concediului medical.

Daca medicul curant al copilului are in lista de pacienti si parintele caruia ii acorda concediul de ingrijire, va efectua o consultatie acestuia pentru editarea concediului medical si pentru viza de luare in evidenta.

Codul de indemnizatie pentru concediul medical acordat pentru ingrijire copil bolnav este 09.

Certificatele de concediu medical se completeaza si elibereaza la data la care se acorda consultatia medicala.

In situatiile in care parintele a fost in imposibilitatea de a se prezenta cu copilul la consultatie, certificatele de concediu medical se pot elibera cu o retroactivitate de 24 de ore.

Pentru certificatul medical „in continuare”, data acordarii nu poate fi mai mare decat data la care inceteaza valabilitatea certificatului medical acordat anterior pentru aceeasi afectiune.

Se considera certificat medical „in continuare” numai certificatul medical care prelungeste un certificat medical anterior neintrerupt pentru aceeasi afectiune.

            Beneficiaza de indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav,optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005(stagiul de cotizare este de minim o luna in ultimile 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Beneficiaza de aceleasi drepturi, daca indeplineste conditiile de stagiu de cotizare pentru acordarea acestora, si asiguratul care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintat copii in vederea adoptiei sau i-au fost dati in plasament.

Beneficiaza de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav care primeste servicii medicale pe teritoriul unui stat membru in UE/SEE unul dintre parinti, tutorele, asiguratul caruia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare sau in plasament familial si care insoteste copilul, pe durata spitalizarii acestuia.

Certificatul de concediu medical se elibereaza de medicul curant, pe baza actelor doveditoare traduse si autentificate, in conditiile si pana la duratele maxime prevazute de lege, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data revenirii in tara.

Asiguratii au obligatia sa completeze si sa depuna la medicul prescriptor o declaratie pe propria raspundere conform modelului prevazut in anexa nr. 4.

Medicii prescriptori au obligatia ca in declaratia prevazuta la alin.(2), la rubrica «Observatiile medicului prescriptor», sa precizeze, daca este cazul, recomandarile legate de procesul de recuperare si daca este necesara efectuarea de tratamente de specialitate, analize paraclinice sau alte proceduri medicale.

Bibliografie:

  1. cnas.ro/…/ORDIN_nr._60-2006_Norme_CM_actualizat_nov_2014

 

Autor: Daniela Stefanescu

13 Comentarii

  1. Florentina alina Poenaru says:

    Buna ziua. Copilul meu are 4 ani și are mâna in ghips doctorul specialist nu a vrut să îmi acorde concediu iar doctora de familie mia acordat doar 5 zile. Pe 21 sunt la control dar nu am concediu. De ce nu vor doctorii sa elibereze concedii daca noi beneficiem de ele? Cine trebuie sa îmi acorde concediu doctora de familie sau doctorul specialist?

  2. Izabela says:

    Buna seara,
    Este normal ca medicul de familie sa nu imi dea concediu medical pentru ingrijirea copilului de 3 ani si sa imi dea concediu medical pentru mine?
    In plus imi solicita adeverinta de salariat si de la tata pentru concediu medical, ingrijire copil

  3. Blaga Ion says:

    Dacă mama este internata cu copilul în spital ca însoțitor, și copilul are 10 ani, cei din spital dau ceva la mana ca mama a fost internata?

  4. Tarnawiecki Irina says:

    Buna ziua, unu din copii are 7 ani, si este internat, sotu a ramas cu el, doctorita care l-a operat a zis ca doctorita de familie e obligata sa ii dea la sotu concediu medical, dar doctorita de familie zice ca nu ii poate da sotului concediu daca copilu are deja 7 ani. De ce nu, pt ca e copil, e minor, cum sa il las singur, mai ales fiind vorba si de o operatie.!??

  5. Radulescu Camelia says:

    Medicul de familie refuza sa-mi acorde co medical pt ingrijirea copilului bolnav, justificand ca imi poate da doar daca a fost internat copilul. Mentionez ca am fiagnostic de la un specialist insa nu a necesitat internare ci tratament acasa. Cunoaste cineva daca doar in conditiile unei spitalizari se acorda acest concediu?

  6. Androne Alina says:

    Buna ziua, copilul meu sa imbolnavit si is antibiotic la reconandarea medicului pediatru ( copilul are 5 ani si merge la Gradinita) insa pentru a putea beneficia de concediu medical mi se cere adeverinta de asigurat si de la Tata ( noi fiind divortati si copilul se afla in grija mamei). Este normal?

  7. Ionela says:

    Buna ziua ! Ce tip de concediu medical se poate lua daca copilul are peste 7 ani, si uneori ca tot omul se mai si imbolnaveste si trebuie tinut acasă? 09 este doar pentru cei pana in 7 ani? Dupa 7 ani se apoate autoingriji ? Nu mi se pare ok legea aceasta .Atata timp cat parintii cotizeaza lunar la sanatate…

  8. popa violeta says:

    am de dat concediu medical ingrijire copil ,mama este inscrisa la mine dar copilul nu .Medicul de familie al copilului refuza sa ii acorde mamei concediu si imi paseaza mie aceasta obligatie.CUM PROCEDEZ
    ?
    INSCRIU COPILUL TEMPORAR ASTFEL INCAT SI EU SA POT FII MEDIC CURANT?

  9. opritaalinavalentina says:

    Buna ziua! In cazul unui baietel de 6 ani si 9 luni care urmeaza sa fie supus unei interventii chirurgicale pot eu, ca medic de familie, sa-i eliberez mamei concediu medical pentru ingrijirea copilului? Din articolul dv. si din lege am inteles clar ca nu, dar chirurgul o indruma pe mama catre mine, deoarece daca ii elibereaza medicul din spital CM ar trebui sa plateasca spitalului o taxa de 50 lei/zi de CM.?!?
    Multumesc anticipat!

    • formator says:

      Buna seara!
      Scuze pentru ca va raspund cu intarziere.
      Nu puteti sa eliberati concediu pe perioada internarii in spital. Puteti cel mult dupa externare daca pe biletul de externare este specificat eliberare prin medicul de familie si nu mai mult de 7 zile calendaristice.
      Taxa de 50 lei/zi presupun ca este cea de insotitor pentru partea de cazare a mamei/tatalui. Copilul sta singur in spital cat este in suprevegherea personalului medical, ulterior cand ajunge acasa si are nevoie de supravegherea mamei aceasta primeste CM pe durata necesara recuperarii copilului, dar precizez nu mai mult de 7 zile asa cum este stipulat in cazul eliberarii CM prin MF la externarea din spital.
      Altfel medicul chirurg din ambulatoriul de spacialitate poate elibera CM cat este necesar.
      Totusi pentru acuratetea informatiei puteti solicita precizari de la Casa de Asigurari serviciul Concedii medicale.
      Cu stima, dr. Daniela Stefanescu

  10. balanancutasimona says:

    Buna ziua! Cum completez un concediu medical pentru ingrijirea unui copil de 6 ani, operat in Germania? Specific faptul ca am o hartie de la clinica unde a fost operat cu perioada internarii si avizul DSP-ului. Copilul sufera de Tetralogie Fallot, iar interventia a fost inlocuire de valva pulmonara. Aleg ca si cod de boala Tetralogia Fallot?
    Multumesc anticipat!

    • dr. Daniela Stefanescu says:

      Buna seara! Asa cum probail ati citit in articol, concediul medical este dat de catre medicul curant pe perioada avizata de catre DSP. Acum daca aceasta perioada depaseste cele 10 zile pe care medicul de familie le poate da cumulat pentru o afectiune, va recomand sa indrumati pacientul catre medicul specialist pediatru sau cardiolog pediatru care are de asemenea calitatea de medic curant al copilului si care poate da acest certificat pe intreaga perioada necesara tratarii si recuperarii. Personal as lua legatura cu un coleg pediatru din ambulatoriu pentru rezolvarea cazului. Codul de diagnostic trebuie sa fie cel de pe biletul de externare. Imi pare rau daca nu v-am fost suficient de folos. Cu stima, dr. Daniela Stefanescu

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: