Colegiul Medicilor din Romania: Semnalarea erorilor profesionale este in sprijinul pacientului

20/12/2016

Colegiul Medicilor din Romania: Semnalarea erorilor profesionale este in sprijinul pacientului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/colegiul-medicilor-din-romania-semnalarea-erorilor-profesionale-este-in-sprijinul-pacientului/

CMRIn prezent la Comisia Superioara de Disciplina  din cadrul Colegiului Medicilor din Romania sunt pe rol 12 dosare constituite ca urmare a unor sesizari intre medici.

Codul de Deontologie Medicala al Colegiului Medicilor din Romania cuprinde, inca din 2005,  doua articole care reglementeaza semnalarea erorilor profesionale si modalitatea solutionarii lor, venind astfel in spijinul pacientului.
Prevederile reglementeaza o parte din relatiile colegiale si sunt prevazute in codurile de conduita medicala  si din alte tari europene. Aceste articole au fost introduse, in principal, pentru protectia pacientului care se afla in situatia de a fi supus unei proceduri medicale neconforme.

Cercetarea si analiza oricarei sesizari se face avand in vedere si respectand prezumtia de nevinovatie a medicului.

Abaterile disciplinare pot fi sanctionate, dupa caz, cu mustrare, avertisment, vot de blam, amenda, interdictia de a exercita profesia ori anumite activitati medicale pe o perioada de la o luna la un an sau retragerea calitatii de membru al Colegiului Medicilor din Romania conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Cazurile in care exista acuzatii de natura penala nu sunt in atributia jurisdictiei colegiului.

Prezentam cele doua articole

Articolul 37- Semnalarea erorilor profesionale

Medicul care ia cunostinta despre fapte care ar putea, in opinia lui, constitui erori profesionale va informa prin scrisoare medicala medicul autor al faptei.

Daca eroarea nu este corectata ori apreciaza ca nu s-au intreprins toate masurile adecvate situatiei, medicul va sesiza in mod cat mai detaliat organismele corpului profesional si, cu exceptia situatiilor prevazute de lege, nu va face publice datele.

Articolul 38 – Primordialitatea concilierii

In orice situatie litigioasa ori divergenta profesionala, inaintea oricarui demers public este obligatorie procedura de conciliere din cadrul corpului profesional.

Colegiul Medicilor din Romania

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: