Colegiul Medicilor din Romania: Politicul nu trebuie sa intervina prin masuri juridice populiste in scoala de medicina romaneasca

28/11/2016

Colegiul Medicilor din Romania: Politicul nu trebuie sa intervina prin masuri juridice populiste in scoala de medicina romaneasca

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/colegiul-medicilor-din-romania-politicul-nu-trebuie-sa-intervina-prin-masuri-juridice-populiste-in-scoala-de-medicina-romaneasca/

CMRColegiul Medicilor din Romania sustine valorile si traditiile Scolii Medicale Romanesti si mentinerea acesteia in afara deciziilor politice brutale.
Carol Davila, Ana Aslan, Constantin Arseni, Ioan Cantacuzino, Victor Babes, Dimitrie Gerota sunt nume mari ai profesorilor de medicina din Romania care au facut nu numai scoala de medicina dar au fost si unii dintre cei mai apreciati “manageri”. 
Acestia si multi altii ca ei au fost medici, profesori si in acelasi timp intemeietori si conducatori de spitale si nu au avut nevoie nici ei si nici medicina romaneasca de masuri politicianiste pentru a-si indeplini cu cinste menirea sau pentru a aseza scoala romaneasca de medicina la loc de cinste la nivel mondial.

Consideram ca politicul, fie de extrema stanga, dreapta, de centru sau tehnocrat, nu trebuie sa intervina prin masuri juridice populiste in scoala de medicina romaneasca, in traditia si in sistemul sau de valori perene. Rolul politicienilor este sa ia acele masuri care sa determine alocarea unor resurse financiare corespunzatoare, aparitia de noi si moderne unitati medicale iar medicii sa ramana ori, dupa caz, sa se intoarca in tara.

Majoritatea spitalelor sunt tot cele vechi, finantarea este departe de nevoia sociala iar medicii pleaca in masa in cautarea unui mediu de lucru profesionist. Atragem atentia asupra faptului ca, pana la momentul actual, peste 14.000 de medici romani au ales sa plece din tara.

In opinia noastra demersul politic actual ingradeste activitatea in invatamantul medical si incalca principiile democratice, deontologice si academice ce stau la baza invatamantului universitar si postuniversitar.  Spitalele clinice din Romania au nevoie de coordonarea unor specialisti cu competente didactice si medicale care sa continue procesul firesc de formare si perfectionare medicala recunoscut si apreciat oriunde in lume.

Atragem atentia ca Ordonanta de Urgenta nr. 79/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii prin care sunt introduse masuri suplimentare in ceea ce priveste activitatea persoanelor care exercita functii de conducere la nivelul spitalelor si al serviciilor de ambulanta judetene si al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov a fost adoptata  de Guvern fara sa se tina cont de semnalul de alarma tras de Rectorii Universitatilor de Medicina si Farmacie (Consiliul National al Rectorilor) si  de Asociatia Decanilor Facultatilor de Medicina din Romania (ADFMR) potrivit carora  “prin adoptarea acestei OUG se incalca grav principiile democratice, deontologice si academice ce stau la baza invatamantului universitar si postuniversitar, dar si a activitatii medicale din Romania, conducand astfel la separarea formarii si exercitarii profesionale, periclitand totodata dreptul la recunoastere automata a statutului profesiei de medic”.

Colegiul Medicilor din Romania sustine, alaturi de membrii comunitatii academice medicale, respectarea rolului Universitatilor/Facultatilor de Medicina  in coordonarea procesului didactic, medical, curativ si decizional in cadrul unitatilor spitalicesti cu activitate academica.

In plus, CMR atrage atentia ca in orice proiect legislativ care vizeaza  statutul,  organizarea si functionarea  unitatilor clinice, consultarea mediului academic universitar este obligatorie.

Totodata, mentionam ca Legea nr. 95/2006 prevedea deja ca managerii de spitale pot fi persoane fizice sau juridice, absolvente ale unei institutii de invatamant superior si ale unor cursuri de perfectionare in management sau management sanitar, singurele exluse de la regula fiind spitalele universitare, implicate direct in procesul de instruire a studentilor la medicina si a medicilor rezidenti.

Colegiul Medicilor din Romania  nu a sutinut si nu va sustine sub nicio forma masuri in spatele carora se ascund doar interese politice. Militam pentru scoala romaneasca de medicina, pentru traditiile si valorile care au consacrat-o si pentru mentinerea acesteia in afara deciziilor politice si a politicienilor.

Colegiul Medicilor din Romania

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: