Codul de Etica al asociatiilor de pacienti – cadru de dezvoltare corecta si sustenabila

01/04/2013

Codul de Etica al asociatiilor de pacienti – cadru de dezvoltare corecta si sustenabila

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/codul-de-etica-al-asociatiilor-de-pacienti-cadru-de-dezvoltare-corecta-si-sustenabila/

poza consult medic de familieIn luna martie, cu ocazia Forumului National al Asociatiilor de Pacienti a fost lansat primul Cod Etic al Asociatiilor de Pacienti. Pentru a afla mai multe despre aceasta initiativa si pentru a intelege mai bine importanta acestui document, am vorbit cu Iulian Petre, vicepresedinte al Coalitiei Organizatiilor de Pacienti cu Afectiuni Cronice din Romania si director executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor afectate de HIV/SIDA.

FormareMedicala.ro: De ce considerati ca a fost necesara crearea acestui Cod de Etica?

Iulian Petre: Codul Etic al Asociatiilor de pacienti a aparut ca urmare a nevoii de pozitionare a asociatiilor in relatia cu beneficiarii, cu medicii, cu colaboratorii si cu alti actori din sanatate, intr-un mod cat mai profesionist si cat mai transparent cu putinta. Exista o perceptie ca asociatiile de pacienti pot deveni simple instrumente in mana companiilor farmaceutice, ale medicilor sau a altor interese, de aceea Codul isi propune sa asigure un cadru de dezvoltare corecta si sustenabila pe termen lung pentru asociatiile de pacienti astfel incat acestea sa isi poata indeplini misiunea de promovare si aparare a drepturilor pacientilor.

Codul este necesar pentru a ne stabili niste norme si valori in comportamentul asociatiilor de pacienti, care sa ne ajute sa ramanem transparenti in activitati, verticali in relatia cu tertii, independenti in a apara si promova drepturile pacientilor.

Scopul Codului Etic al Asociatiilor de Pacienti este:

  • De a identifica valorile morale fundamentale care stau la baza misiunii asociatiilor de pacienti.
  • De a stabili normele generale de conduita in desfasurarea activitatii asociatiilor de pacienti.
  • De a stabili un set de responsabilitati in desfasurarea activitatii asociatiei.
  • De a fi folosit ca un instrument in rezolvarea conflictelor de natura etica.

FormareMedicala.ro: Care sunt principalele directii ale acestui document?

Iulian Petre: Codul Etic stabileste in primul rand un set de valori si principii  pe care cei care isi asuma acest cod trebuie sa le respecte. In functie de acestea se stabilesc apoi niste norme de conduita, aplicabile in relatia cu membrii, cu angajatii, cu  beneficiarii, etc. Un capitol special este destinat relatiei cu industria farmaceutica, care este un element important in activitatea unei asociatii de pacienti. Relatia cu industria este un care poate ajuta mult asociatiile de pacienti, dar trebuie ca asociatia sa se asigure permanent ca nu poate fi acuzata ca promoveaza alte interese decat pe cele ale pacientilor.

Aceasta relatie cu industria farmaceutica este corelata si cu reglementarile pe care industria farmaceutica si le-a stabilit pentru o interactiune corecta cu asociatiile de pacienti. Din pacate, in Romania, unde autoritatile nu sprijina deloc activitatea asociatiilor de pacienti si unde posibilitatile de finantare din finantari internationale sunt foarte reduse, industria faramaceutica reprezinta o resursa importanta pentru a reusi sa realizezi anumite activitati in folosul beneficiarilor. De aceea este important ca relatia cu industria sa fie una transparenta, bazata pe proiecte de finantare, in cadrul carora asociatiile de pacienti sunt independente in decizii si desfasoara activitati nesusceptibile de alte interese.

FormareMedicala.ro: Cum va ajuta noul Cod de etica pacientii pe care ii reprezentati?

Iulian Petre: Pacientii vor fi ajutati foarte mult de catre acest cod, prin faptul ca asociatiile care ii reprezinta vor fi mai puternice, mai credibile si vor putea sa le reprezinte mai bine interesele. Iar daca asociatiile devin mai puternice si mai credibile in lupta lor pentru interesele pacientilor, vor avea mai mult de castigat. Vor avea de castigat si prin faptul ca o asociatie credibila si transparenta va putea sa atraga mai usor fonduri care sa fie folosite in interesul pacientilor.

FormareMedicala.ro: Cum credeti ca vor primi medicii acest Cod?

Iulian Petre: Medicii nu au decat de castigat prin implementarea acestui cod de catre asociatiile cu care colaboreaza. Va creste increderea lor in asociatiile de pacienti si prin colaborare vor putea sa realizeze multe activitati in interesul pacientilor.

 

Codul de Etica al asociatiilor de pacienti poate fi consultat aici

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: