CNAS deconteaza internari si perioade de spitalizare nejustificate

06/12/2013

CNAS deconteaza internari si perioade de spitalizare nejustificate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-deconteaza-internari-si-perioade-de-spitalizare-nejustificate/

Romania recunoaste titlurile oficiale de calificare ca medic specialist eliberate in afara granitelor UEUn raport emis de Institutul Britanic pentru Excelenta in Sanatate – NICE International din Marea Britanie, platit de Guvernul Romaniei, a atras atentia asupra procedurilor si tratamentelor care pot fi administratate in aceeasi zi sau in regim ambulatoriu si care totusi in Romania sunt administrate in conditii de spitalizare.

Internarile nejustificate atrag dupa sine costuri mari

Aproximativ 15% dintre pacientii romani spitalizati ar fi putut tratati in ambulatoriu, conform raportului britanic.

 In acelasi timp, au fost semnalate internari necorespunzatoare sau perioade de spitalizare foarte mari in raport cu tratamentul pe care trebuia sa-l urmeze pacientul.

Comparand media de spitalizare din Anglia si cea din Romania, raportul a semnalat ca, daca s-ar respecta si in Romania acest interval de spitalizare din Anglia sau din alte tari europene, ar putea fi economiste peste 230.000 de zile de spitalizare.

Raportarile false din sistemul medical fraudeaza sistemul

O alta problema semnalata public intr-un comunicat de presa al senatorului Valeriu Todirascu, este neactualizarea sistemului pe baza caruia se fac decontarile de catre CNAS.

Valeriu Todirascu semnaleaza cazurile in care “diagnosticele de externare, dupa care se realizeaza decontarea, sunt “umflate”, agravate si se adauga complicatii fictive pentru ca spitalul sa incaseze, de la casele de asigurari sume mari, nemeritate”, dupa cum se precizeaza in comunicatul de presa mentionat.

In acelasi comunicat se semnaleaza si ca pentru anul 2012 cheltuielile din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate pentru servicii medicale in unitati cu paturi au reprezentat 7,5 mld LEI, in timp ce cheltuielile pentru serviciile medicale de ambulator au fost de 3 ori mai mici, respectiv, 2 mld LEI.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: