Stiri medicale

Cercetare a bolilor cronice prin proiect transfrontalier

Data ultimei actualizari: 22/01/2014

Un proiect de 1,4 milioane de euro care vizeaza cercetarea bolilor cronice va fi demarat printr-un acord semnat intre Romania, Republica Moldova si Ucraina. Prof.univ.dr. Vasile Astarastoae a precizat ca prin acest acord va fi creata Reteaua Est-Europeana de Excelenta pentru Cercetare si Dezvoltare in Bolile Cronice.

Bolile cronice – o povara a sistemului de sanatate

Proiectul CHRONEX – RD are ca obiectiv dezvoltarea economica a regiunii, pornind de la statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii care precizeaza ca bolile cronice au consecinte directe asupra sistemului de sanatate.

“Punerea la un loc a institutiilor implicate in cele trei domenii (biomedicala, clinica si primara si comunitara) va duce la crearea unei structuri internationale interdisciplinare capabile sa absoarba fonduri publice si private necesare dezvoltarii zonei”, a precizat conf.dr. Radu Iliescu, prorectorul pe probleme de Relatii Internationale a Universitatii de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa”, Iasi.

Medicina de familie, biomedicala si clinica reunite intr-un singur proiect

Reteaua Est-Europeana de Excelenta pentru Cercetare si Dezvoltare in Bolile Cronice va avea ca piloni principali medicina de familie, medicina biomedicala si clinica din cele trei spatii, Romania, Republica Moldova si Ucraina.

“Cercetarea in domeniul bolilor cronice, definirea unui sistem de practica de excelenta in domeniul clinic si de medicina primara si comunitara pot duce la reducerea presiunii care se exercita asupra sistemului public de sanatate si, implicit, asupra dezvoltarii economice a regiunii”, a adaugat conf. dr. Radu Iliescu.

Acordul a fost incheiat intre Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa”, Iasi, reprezentata de rectorul prof.univ.dr. Vasile Astarastoae, Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie “Nicolae Testemitanu” din Chisinau si Universitatea de Stat de Medicina din Odessa.

Stire preluata de pe www.agerpres.ro

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.