Centre de genetica medicala in Romania

08/09/2014

Centre de genetica medicala in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/centre-de-genetica-medicala-romania/

Vaccinul pediatric hexavalent HexyonHexacima a fost aprobat in EuropaCentre regionale de genetica medicala in centre precum Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Oradea. De curand, Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect de ordin de ministru care prevede infiintarea de astfel de centre de genetica, care ar trebui, conform intentiei oficialilor, sa functioneze in cele mai importante centre universitare din tara, pe langa spitale importante.  

Centrele de genetica medicala vor fi infiintate pentru o diagnosticarea facila a pacientilor cu boli genetice, dar si pentru stabilirea schemelor de tratament care sa duca la o recuperare  buna a acestora. Si, rolul unui asemenea centru va fi si cel de preventie, pentru ca specialistii care isi vor desfasura activitatea aici, vor lucra la programe de prevenire, inclusiv prin consilierea genetica a pacientilor si familiilor acestora.

Gravidele, consiliate si monitorizate

Conform datelor oferite de Ministerul Sanatatii , unitatile vor functiona si in colaborare cu compartimente de de obstetrica-ginecologie si de reproducere umana asistata, in ideea de a  reduce riscul  femeilor gravidelor de a naste copii cu boli genetice. 

“Centrele regionale de genetica medicala vor fi conduse de catre un medic sef-medic primar in specialitatea genetica medicala. La nivelul Centrelor regionale de genetica medicala, se va intocmi Registrul regional de boli genetice care va cuprinde indicatori specifici – stabiliti de catre Comisia de genetica medicala a Ministerului Sanatatii” , se arata in proiectul pus recent in dezbatere de Ministerul Sanatatii.

Mii de copii din Romania se nasc cu boli genetice

Tot conform datelor din proiectul cu pricina, anual, in Romania se nasc aproape 8000 de copiii cu boli genetice, iar alti circa 11.000 manifesta bolile pana in jurul varstei de 25 de ani.

Mai multe detalii privind aceste boli puteti afla si din cursul “Boli lizozomale – in practica MF”,  in care este prezentata o imagine de ansamblu asupra acestor boli genetice si nu numai.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: