Ce trebuie sa stiti despre echilibrul emotional al persoanelor HIV pozitiv

21/06/2013

Ce trebuie sa stiti despre echilibrul emotional al persoanelor HIV pozitiv

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-trebuie-sa-stiti-despre-echilibrul-emotional-al-persoanelor-hiv-pozitiv/

conferinte2013Joi pe 21 iunie a avut loc la Institutul “Prof. Dr. Matei Bals” o noua sesiune de consiliere online a pacientilor Hiv pozitiv in care au fost discutate cele mai importante aspecte ale echilibrului emotional al pacientilor. Din momentul punerii diagnosticului, de-a lungul intregii vieti, persoanele HIV pozitiv au parte de o serie de probleme emotionale, de tratament diferentiat comparativ cu celelalte persoane din comunitate.

Tulburarea anxioasa si depresia

Cel mai adesea pacientii diagnosticati HIV pozitiv sufera de tulburare anxioasa si unii de depresie. De aceea, la prezentarea la medicul de familie, pacientul poate prezenta: ingrijorari excesive, stare de neliniste, agitatie, oboseala, tulburari de concentrare a atentiei, nervozitate, frica, musculatura contractata, tulburari de somn, atacuri de panica, suferinta, alterare sociala sau profesionala semnificativa.

Depresia pacientului HIV pozitiv se manifesta in general prin dispozitie tristă, lipsa de interes, pierdere sau castigarea in greutate, lipsa somnului sau somnolenta exagerata, incetinire sau agitatie psihomotorie, oboseala sau lipsa de energie, sentiment de lipsa de utilitate, dificultate in gandire si concentrare, gandul la moarte sau suicid.

Pacientul Hiv pozitiv este un pacient special

 Desi in momentul de fata prin tratamenul ARV durata de viata a unui pacient diagnosticat HIV este foarte buna (exista pacienti care au fost diagnosticati acum 25 de ani si duc o viata relativ normala, fiind bine integrati in societate), pacientul cu HIV va avea temeri privind schimbarea stilului sau de viata si marginalizarea pe care va trebui sa le luati in calcul ca medic de familie:

  • Teama de reactia celor din jur cand isi dezvaluie diagnosticul ;
  • Teama de abuz;
  • Teama de a nu transmite infectia HIV;
  • Stress-ul emotional poate lua forme depresive, uneori chiar cu manifestări mai severe;
  • Adoptarea unui comportament riscant, tulburari ale functiei sexuale, uneori probleme legate de modul cum isi percepe propria imagine corporala;
  • Teama fata de reactia membrilor familiei fata de acest diagnostic;
  • Teama fata de modul cum se va familiariza cu tratamentul, de efectele secundare ale lui precum si de necesitatea adoptarii unui nou stil de viata.

Daca doriti puteti sa urmariti si dvs inregistrarile acestor sesiuni de consiliere a persoanelor HIV pozitive aici: www.edumedical.ro/aras

Autor: Cristian Dorobantescu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: