Stiri medicale

Cati bani cheltuie CNAS anual pe medicamentele compensate

Data ultimei actualizari: 24/11/2014

pastileCati bani da anual Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru medicamentele compensate si gratuie? Ei bine recent, Oana Mocanu, unul dintre directorii CNAS, la Directia Farmaceutica, Dispozitive si Clawback, mai exact, a dezvaluit acest lucru.

Recent s-a facut public un studiu numit “Medicamente compensate – analiza si tendinte de consum in 2012-2013”.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantul CNAS, medicamentele compensate eliberate prin farmaciile cu circuit deschis, pe baza de prescriptie medicala,costa aproximativ 1,3 miliarde de euro pe an, in crestere in 2013 fata de 2012. Sub 40 la suta din aceste medicamente au producatori romani.

“Consumul prin farmaciile cu circuit deschis de medicamente compensate, pe baza de prescriptie medicala, se ridica la 1,287 miliarde de euro in 2012, iar anul trecut la 1,380 miliarde de euro. Cam 36-38 la suta sunt medicamente cu producatori cu autorizatie de punere pe piata din Romania. Restul sunt medicamente cu producatori, cu detinatori de autorizatie de punere pe piata din Europa”, a afirmat Oana Mocanu, citata de Medifax.

Una din explicatiile cresterii valorii consumului se leaga de scaderea numarului de pacienti, dar si de iesirea unor medicamente mai ieftine de pe piata, dat fiind ca “atunci modalitatea de calcul a pretului de referinta se duce spre medicamentul originator”

Cele mai mari consumuri privind medicamentele compensate se inregistreaza in randul pacientilor cu boli cronice, tot conform directorului Oana Mocanu.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.