Cat de multumiti de sistemul medical sunt medicii de familie din Spania?

13/08/2013

Cat de multumiti de sistemul medical sunt medicii de familie din Spania?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cat-de-multumiti-de-sistemul-medical-sunt-medicii-de-familie-din-spania/

Cat de multumiti de sistemul medical sunt medicii de familie din SpaniaUn studiu realizat in Spania despre situatia medicilor de familie pune in evidenta probleme cu care se confrunta orice medic de familie zi de zi: conditiile de munca, resursele de care dispun pentru a-si desfasura activitatea, nivelul de satisfactie a medicilor de familie in urma mediei intre atributiile de serviciu si remuneratie, precum si comunicarea medic-pacient.

Ce atributii de serviciu isi doresc medicii de familie sa fie redistribuite

In aceasta privinta, 91,2 % considera ca se confrunta cu sarcini peste media acceptata, 95% isi doresc sa se reorganizeze o distributie a sarcinilor de serviciu si sa se elimine sarcinile administrative. Astfel ca 62,82 % dintre medici doresc sa nu mai fie in atributiile lor redactarea de rapoarte.

Cauzele cele mai frecvente ale consultatiilor care nu sunt necesare: birocratice: retete, motivatii de absenta, false simptome,  lipsa educatiie sanitare.

92,47% dintre medici considera ca nu dispun de resursele necesare pentru a-si desfasura actul medical, iar 89% dintre medici se simt demotivati.

Consultatii care nu implica prezenta pacientului

Medicii de familie considera ca ar fi util sa se implementeze o serie de consultatii care sa nu necesite prezenta medicului la cabinet.  33% dintre acestia considera utile consultatiile telefonice, 12%-prin intermediul email-ului sau al mijloacelor de comunicare online, in timp ce 55% si-ar dori implementarea ambelor forme.

Ce ii nemultumeste pe medicii de familie spanioli

O medie de 65,2% dintre medici se considera satisfacuti de conditiile generale de munca, in timp ce doar 28,9 % se considera nesatisfacuti.

Cu toate acestea, exista o serie de nemultumiri ale medicilor de familie. Astfel ca, in ceea ce priveste media intre salariu si atributiile de serviciu, 41,1 % o considera insuficienta, si doar 1,9% o considera foarte buna.

In ceea ce priveste masina pe care o folosesc pentru a se deplasa la pacient, 81,7% folosesc masina personala, 9,7%-masina proprietate a Centrului de sanatate unde lucreaza, 1,3%-transportul public.

Comunicarea medic-pacient si campanii de educatie a pacientului

Comunicarea-medic pacient implica, in opinia medicilor de familie, o serie de atributii, precum: sarcinile birocratice si administrative, consultul periodic al pacientilor, stabilirea diagnosticului, dificultatea care apare in comunicarea cu pacienti care nu vorbesc aceeasi limba.

Avand in vedere pacientul, 97,27% considera necesare sa se realizeze campanii de educatie sanitara a populatiei din partea autoritatilor sanitare. In acest fel, medicii considera ca s-ar putea realiza campanii de preventie si ar putea sa se evite si consultatiile care nu sunt necesare.

Pe ce activitati principale ar trebui sa se bazeze cariera unui medic de familie

 O mare parte dintre medici considera ca principale activitatile docente (86,33%), urmate de activitati stiintifice, activitati de asistenta.

90,87% dintre medicii de familie considera foarte importanta Formarea Continua. 27 % dintre ei cunosc si fac un program de formare continua, in timp ce 38% nu.

 

Studiul Analisis sobre la situacion de los medicos de familia en Espana (Analiza situatiei medicilor de familie in Spania) a avut in vedere interviuri telefonice in Spania cu medici de familie care ofera servicii in centre de sanatate publica. Media de varsta a persoanelor intervievate a fost de 51-60 de ani. 43% dintre medici au intre 21-30 de ani de experienta. Studiul a fost realizat de Sociedad Espanola de Medicos de Familia en Espana (Societatea spaniola a Medicilor de Familie).

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: