Stiri medicale

Cardul electronic de asigurari de sanatate

Data ultimei actualizari: 20/12/2012

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anunta finalizarea implementarii si testarii cu succes a Sistemului Informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate (CEAS).

Lansarea etapei-pilot de exploatare a sistemului s-a facut la Arad, primul beneficiar fiind un veteran de razboi. Cardul (CEAS) reprezinta un instrument la purtator pentru identificarea pacientului in sistemul national de asigurari sociale de sanatate si permite decontarea serviciilor medicale reale efectuate de catre acesta.Conform prevederilor HG 900/2012, cardul va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toti cetatenii romani de peste 18 ani si va contine datele de identificare ale posesorului, respectiv numele acestuia, codul unic de asigurat (format din 20 de caractere si diferit de CNP), precum si informatii medicale despre detinator. Cardul  permite atat identificarea calitatii de asigurat – lucru care va certifica utilizarea corecta a fondului de asigurari sociale de sanatate pentru pacientul care s-a prezentat la medic, cat si accesul medicilor de familie si medicilor de urgenta la o serie de date medicale cu risc vital ale pacientilor. Cu acordul pacientului, medicul de familie va incarca pe card date medicale precum persoane de contact in caz de urgenta, grupa sanguina, donator de organe si boli cronice, informatii care pot salva viata pacientului, putandu-se evita administrarea de medicamente incompatibile cu profilul sau medical.

 

Stire realizata de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.