Cardul de sanatate- realitatea la o luna

28/05/2015
Cardul de sanatate- realitatea la o luna

Cardul de sanatate- realitatea la o luna

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cardul-de-sanatate-realitatea-la-o-luna/

confLa o zi dupa ce conducerea Casei Nationala de Asigurari de Sanatate a afirmat ca sistemul cardului national de sanatate merge foarte bine, joi, 28 mai, medicii de familie au emis propriile concluzii, realitati din cabinetele lor, care arata ca lucrurile nu stau chiar asa.

 Radiografia cardului la o luna de la implementare

CNAS, instiutia care a implementat cardul national de sanatate, pe de-o parte, medicii de familie, componenta cea mai numerasa dintre furnizorii de servicii medicale pe cealata parte.

Radiografia cardului la o luna de la implementare. Doua entitati, doua pareri diametral opuse. Casa spune ca sistemul merge de minune, dar medicii afirma ca functioneaza “cu viteza campionatului de melci”.

“Noi dorim sa se inteleaga ca acceptam si intelegem nevoia cardului de sanatate, pentru ca este realmente necesara transparentizarea cheltuirii fondurilor pentru sanatate, dar acest sistem trebuie sa mearga brici, sa functioneze” – asa a inceput conferinta de presa de la sediul SNMF presedintele Rodica Tanasescu, cand s-a discutat despre concluziile reale ale cardului de sanatate.

Dincolo de afirmatiile si statisticile oferite de reprezentantii CNAS, care sunt foarte pozitive, de altfel, despre acest sistem, realitatea nu arata deloc roz.

Cardul de sanatate este un instrument util, care are menirea de a face oarecum “curatenie “ in sistem, doar ca functioneaza cam din cand in cand.

“Ne dorim sa se recunoasca erorile si sa fie indreptate, fara mesaje festiviste care sa zica totul merge perfect. Totul merge perfect pana cand intri intr-un cabinet”, mai spune Dr. Rodica Tanasescu.

Medicii de familie cer ca sistemul sa functioneze

Marea problema a cardului este chiar functionarea deficitara, lucru care se vede si se simte nu doar de medici, dar si de pacienti.

Ceea ce medicii de familie cer este ca sistemul sa functioneze. Si sa functioneze bine. Inca exista probleme la deblocarea cardurilor, pentru ca acest proces dureaza zeci de minute, chiar ore intregi, exista probleme in ceea ce priveste comunicarea Casei cu furnizorii de servicii, dar si in comunicarea cu pacientii.

“Nu este adevarat ca s-a testat functionarea serios si pe scara larga a cardului. De-abia din ianuarie-februarie merge validarea cardului numai la medicul de familie si de-abia la jumatatea lui martie s-a creat posibilitatea ca si alti furnizori, conform legii, sa poata activa cardul. Nu s-a testat validarea serviciilor din timp si, oricum, nu am fost anuntati. Cardurile, in mod serios afecteaza timpul alocat consultatiilor. Ce preventie, ce consultatii amanuntite cand jumatate din timpul alocat consultatiei, in momentele in care sistemul merge bine, este alocat cardului…Daca mai adaugam si tiparirea si scrierea schemei terapeutice, va dati seama cat timp ramane realmente pentru pacient?”, a mai adaugat presedintele SNMF.

“Toate imperfectiunile semnalate de noi de-a lungul timpului si mai ales in aceasta luna au fost considerate incercari de a sabota sistemul cardului pentru ca am dori sa ascundem ceva. Noi nu dorim decat ca lucrurile sa functioneze, pentru ca de-abia atunci cardul va fi de ajutor”, spune si Dr. Marina Pircalabu, presedinte Patronatului Medicilor de Familie din Bucuresti (PMFB)

“Ori il facem sa functioneze, ori consideram ca este un esec”

Medicii de familie au depus sesizari peste sesizari, de fiecare data cand a aparut vreo problema. Raspunsule din partea Casei, daca au venit, fie au venit tarziu, fie intr-un mod ambiguu.

“Cred ca este momentul sa privim realist acest proiect. Ori il facem sa functioneze, ori consideram ca este un esec. Eu sper sa poata fi facut sa functioneze, dar cu comunicare si cu intelegere, pentru ca pana acum nu s-a demonstrat nicio tendinta de a rezolva problemele pe care noi le-am sesizat si le-am depus la Casa Nationala” , a mai declarat presedintele SNMF, Dr. Rodica Tanasescu

Pacientii, victime ale unui sistem greoi

Ca acest card de sanatate este util, este concluzia unanima, doar ca de cand se tot forteaza sistemul in general cu el, ba ca merge, ba ca se blocheaza, indiscutabil, cel mai mult are de suferit pacientul. Vorbim de oameni bolnavi carora poate li s-a dublat timpul de asteptare din cauza sistemului greoi si care uneori cu greu pot intelege de ce lucrurile de misca asa, in conditiile in care isi plateste contributia la sanatate si isi doresc, pe buna dreptate, o asistenta medicala calitativa si prompta.

“De o luna de zile, nu numai ca pierdem timpul, consultatia si relatia noastra cu pacientul s-a limitat la a sta alaturi de ei sa le spunem sa aiba rabdare. Ca nu e vina noastra, ca nu merge sistemul. Ieri ( 27 mai) nu a mers sistemul. Au fost trimisi pacientii acasa. Pacientii nostrii sunt purtati pe drumuri pentru ca acest sistem nu functioneaza. In momentul in care bagi cardul in cititor, din momentul acela nu mai poti sa faci nicio alta operatiune. Trebuie sa astepti ca pe ecran sa-ti apara raspunsul din SIUI. Nu poti ca in timpul asta sa mai iei un pacient, sa-ti dai un bilet sau sa mai vezi pe cineva. Nu. Ecranul este blocat. Din aceasta cauza se depaseste programul de multe ori”, a declarat si Dr. Doina Mihaila, presedintele Federatiei Patronatelor Medicilor de Familie.

Diletantismul cu care a fost implementat sistemul este strigator la cer”

Nici specialistii in IT nu au cuvinte bune despre modul cum functioneaza cardul de sanatate.

“Diletantismul cu care a fost implementat sistemul este strigator la cer”, afirma Cristi Clot, un reputat specialist IT, care a lucrat inclusiv la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Ca nu exista zi fara ca sistemul sa se blocheze, este deja un lucru stiut ca o realitate, spun medicii. Din punct de vedere al specialistului IT exista si o explicatie:

“Zi de zi, incepand cu ora 8:00, sistemul nu mai functioneaza. Trebuie sa fii foarte norocos sa poti sa semnezi cu cardul sau sa validezi serviciul. De ce se intampla ? Am mai multe banuieli:

  1. Sunt 700 de spitale in Romania, in relatie cu Casa. Internarile si externarile la spital se fac dimineata, pana in ora 11:00, de obicei. Imaginati-va ca spitalele semneaza cu cardul internarea si externarea. Este foarte bine, Doar ca toti o fac dimineata. 700 de spitale.
  2. Casele de Asigurari de Sanatate, cand incep si lucreaza in SIUI peste cele 700 de spitale si peste toti ceilalti furnizori de servicii, nu mai tin serverele.
  3. E ok, intelegem ca nu tin serverele. Dar faceti ceva! Mai cumparati niste servere”, a incheiat IT-istul Cristi Clot.

 Se cauta vinovati?

Una peste alta, radiografia cardului la o luna de la intrarea in vigoare nu arata foarte sanatos. Pentru toate “simptomele si durerile”mereu se incearca a se gasi un vinovat. Dar, de cele mai multe ori in acest caz, CNAS-ul cam greseste diagnosticul.

“Nu mai vrem sa fim noi gasiti vinovati pentru ca acest sistem nu functioneaza bine. Pentru ca se cauta vinovati”, a incheiat Dr. Doina Mihaila

 

 

 

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. Emil says:

    Eu astept cu nerabdare sa devina o fisa medicala.
    Sper sa apuc 🙂

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: