Cardul de sanatate devine realitate in circa 3 saptamani

12/01/2015
Cardul de sanatate devine realitate in circa 3 saptamani

Cardul de sanatate devine realitate in circa 3 saptamani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cardul-de-sanatate-devine-realitate-circa-3-saptamani/

card-sanatateDupa ani de zile, aproape 9 la numar, de cand s-a vorbit prima data despre el, cardul national de sanatate va deveni realitate in luna februarie. Legea spune ca folosirea lui este obligatorie la orice consultatie, internare sau pentru reteta.

Incepand de luna viitoare, circa 13 milioane de romani trebuie sa-si activeze cardul de sanatate si sa memorize codul PIN format din 4 cifre pentru acesta.

Activarea cardului de sanatate se poate face la orice furnizor de servicii medicale – cabinet, spital, ambulatoriu, laborator, la care asiguratul va apela pentru prima data dupa primirea cardului.

Codul este format de 4 cifre ales de fiecare titular in parte. Dar, pentru ca datele sa fie inregistrate pe card, asiguratii trebuie sa merga obligatoriu la medicul de familie.

Pe CIP-ul cardului, asiguratul poate cere medicului sa inscriptioneze date vitale, cum ar fi RH-ul, alergii, grupa de sange si chiar optiunea de a deveni donator de organe dupa moarte. Acceptul se inscrie pe card numai in baza unei hartii semnata la notar, iar grupa de sange si RH daca daca are un buletin de analize recent, relateaza si stirileprotv.ro.

Astfel, incepand cu luna februarie, odata activat, cardul de sanatate va fi prezentat ori de cate ori asiguratul apeleaza la medic, farmacie sau laborator de analize.

Dar, rapiditatea cu care se vor activa cardurile depinde deopotriva de doctori, spitale si farmacii, care trebuie sa aiba cititoare de carduri pana luna viitoare. In plus, trebuie rezolvata si distributia celor 1 milion de carduri ramase catre asigurati.

Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au reafirmat luni, 5 ianuarie 2015, intr-un comunicat de presa, ca nu accepta sa se implice in distributia cardurilor de sanatate ramase nedistribuite la nivelul caselor de asigurari judetene si nici in actiunile de distribuire ulterioare.

“Asa cum am argumentat in numeroase randuri si cum se poate observa in documentele incarcate pe pagina de web a SNMF (www.snmf.ro/card),  distribuirea cardului trebuie sa fie finalizata de catre CNAS”

“Cardul de asigurat este proiectul  acestei institutii, nu al medicilor de familie. Cardul reprezinta un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS).  Cardul de asigurat trebuie sa fie distribuit de asigurator catre asigurat, el constituind o legatura directa intre acestia, care nu poate include terti. In acest sens reiteram necesitatea existentei unui contract intre asigurat si asigurator, contract care sa contina obligatiile si drepturile fiecarei parti contractuale! Distribuirea cardului de sanatate nu este activitate medicala si nu este in concordanta cu curriculumul de pregatire in medicina familiei”, mai scrie in comunicatul de presa emis de SNMF si FNPMF in data de 5 ianuarie 2015.

Formaremedicala.ro a solicitat un raspuns reprezentantilor CNAS la intrebarile: “Ce se intampla daca medicii isi mentin pozitia si refuza sa distribuie cardurile? Cui vor fi trimise cardurile nedistribuite si, mai ales, cum poate intra pacientul in posesia acestuia?”

Raspunsul de la CNAS a venit la scurt timp:

“In medie, unui medic de familie ii revin in jur de 100 de carduri de sanatate pentru a le distribui asiguratilor inscrisi pe lista. Atat CNAS cat si medicii de familie au ca principal scop grija fata de asigurat, a conditiilor in care acesta sa beneficieze de servicii medicale cat mai bune”, scrie in informarea emisa de CNAS la solicitarea Formaremedicala.ro.

“Casele de asigurari de sanatate ar putea distribui cardurile catre asigurati, dar acest lucru ar insemna un efort suplimentar al asiguratilor, care ar trebui sa se deplaseze la casa de asigurari de care apartin pentru a intra in posesia cardului.  Distribuirea prin medicul de familie ar scuti asiguratul de acest drum.  Mai precizam ca timpul alocat pentru distribuirea si activarea cardului este de aproximativ un minut pentru fiecare pacient”, mai scrie in documentul cu pricina.

Cine va imparti pana la urma cele aproape 1 milion de carduri? Vor ajunge cele doua parti la o intelegere?

Sunt intrebari la care deocamdata, cu 3 saptamani inainte de obligativitatea utilizarii cardului de sanatate, nu nu se cunoaste un raspuns.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: