Bugetul Sanatatii pe 2012 a fost aprobat

06/12/2011

Bugetul Sanatatii pe 2012 a fost aprobat

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/buget-sanatate-2012/

Comisiile parlamentare de sanatate au aprobat luni Bugetul Sanatatii pentru 2012 cu 14 voturi pentru si 10 impotriva. In urma deciziei, sanatatea va primi anul viitor 5.470 de miliarde lei, cu putin mai mult decat anul trecut, fiindu-i alocat un procent de aproximativ 4% din PIB, anunta Agerpres.

Potrivit ministrului Sanatatii, prof. dr. Ladislau Ritli, medicina primara va primi mai multi bani – aproximativ 15%. Totodata, va fi suplimentat numarul de asistenti sociali cu 25%, mai ales in mediul rural, pentru a asigura asistenta tinerelor mame, femeilor insarcinate, nou-nascutilor, programelor de vaccinari si programelor nationale care urmeaza sa fie comasate.

In ceea ce priveste problema migratiei medicilor, ridicata in cadrul celor doua comisii reunite, ministrul sanatatii a subliniat ca aceasta nu este doar o problema a ministerului, ci este o problema medico-sociala care presupune eforturile mai multor parti pentru a fi rezolvata.

Putin peste 18% , pentru CNAS

Bugetul alocat Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) este de 17,7%.

“CNAS va avea un buget mai mare pentru anul 2012 cu 7,7% mai mult decat in 2011”, a subliniat dr. Lucian Duta, presedintele CNAS, explicand ca sectoarele cele mai solicitante din punct de vedere al finantarii sunt sectorul de medicamente cu si fara contributie personala, unde va merge 11,3% din buget, asistenta primara, care va fi finantata cu aproximativ 15%, iar spitalele vor primi in plus 7%.

In ceea ce priveste taxa claw-back, care trebuia sa fie colectata de manageri in 2009, Duta a precizat ca banii nu au fost colectati si ca, in acest moment, ANAF se ocupa de colectarea lor, estimandu-se ca va fi adunata o suma de aproximativ 800 de milioane de lei, a precizat presedintele CNAS.

“In ceea ce priveste coplata, rolul acesteia este de a face ordine in sistem, nu de a mari contributia pentru sanatate si de a descuraja adresabilitatea catre spitale. Sumele sunt modice si aceasta coplata a fost gandita in acest sens”, a explicat presedintele CNAS.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: