Bolnavii cu cancer au un risc mai mic de a face boli neurologice

03/03/2014

Bolnavii cu cancer au un risc mai mic de a face boli neurologice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bolnavii-cu-cancer-au-un-risc-mai-mic-de-face-boli-neurologice/

Simptomele unui bolnav de Hiperplazie Benigna de ProstataStudiile ultimilor ani au semnalat o incidenta mai mica a cazurilor de cancer la bolnavii de Alzheimer, Parkinson sau schizofrenie. Cercetatorii de la Centrul National de Investigatii Oncologice din Spania au identificat o serie de gene care demonstreaza ca bolile neurodegenerative exclud aparitia cancerului.

Pacientii cu Alzheimer au un risc de 42% mai mic de a face tumori

Dr. Rafael Tabares, profesor de psihiatrie la Universitatea din Valencia, citat de elpais.com, subliniaza ca, in cazul pacientilor cu schizofrenie, riscul de aparitie a tumorilor la plamani este mult mai mic, chiar daca unii dintre acesti pacienti fumeaza foarte mult.

In acelasi timp, pacientii cu Alzheimer au un risc de peste 40% mai mic de a suferi de o tumora.

Cancerul exclude bolile neurologice – fapt dovedit de prezenta unor gene

Specialistii de la Centrul National de Investigatii Oncologice din Spania au explicat ca 90% dintre procesele biologice care se intensifica in cazurile de cancer sunt reprimate in afectiunile sistemului nervos, precum Alzheimer, Parkinson, schizofrenie.

Cancerul si bolile neurodegenerative, cu cauze similare

Specialistii au scos in evidenta si faptul ca atat cancerul cat si bolile neurodegenerative au la baza alterarea mecanismelor celulare de baza odata cu procesul de imbatranire.

Imbatranirea este considerata, astfel, o afectiune ale carei manifestari pot fi boli oncologice sau neurodegenerative.

Pe de alta parte, prof.dr. Rafael Tabares, citat de aceeasi sursa, adauga ca o explicatie a faptului ca cele doua tipuri de afectiuni, oncologice si neurodegenerative se exclud, are in vedere faptul ca unele tratamente pentru schizofrenie au si efecte anticancerigene.

In acelasi timp, asocierea intre cele doua tipuri de afectiuni si posibilitatea ca ele sa se excluda, ar putea avea un impact pozitiv in tratamentul pacientilor cu boli oncologice sau neruologice.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: