Bolnavi care mor si economii la buget

14/10/2016

Bolnavi care mor si economii la buget

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bolnavi-care-mor-si-economii-la-buget/

BOLNAV-ECONOMIED-le Tibichi, prin prezenta va rog respectuos sa-i acordati tatalui meu o medalie post-mortem pentru economii aduse Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, medalie pe care o merita cu prisosinta…

Tatal meu a suferit de cancer doar o saptamana, fiind un caz unic in istoria medicinei“.

Aceste randuri fac parte dintr-un amplu material postat joi seara pe blogul jurnalistului Moise Guran, Biziday, scris de Ina Gabriela Funetan.

Un material din care, desi reiese durerea si chinurile prin care trec zilnic bolnavii de cancer si rudele acestora, pe atat de pragmatic si de la obiect trateaza o parte dintre probleme sistemului de sanatate.

Autoarea prezinta povestea tatului sau bolnav de cancer, care din cauza birocratiei si a itelor incalcite din sistemului public sanitar din Romania, a fost pacient oncologic doar o singura saptamana.  

De la descoperirea bolii si pana la deces au trecut cateva luni, timp in care bolnavul a fost pus pe liste  de asteptare de saptamani intregi pentru investigatii absolut necesare, plimbat prin spitale si laboratoare de analize si fara un tratament adecvat bolii, asa cum ar fi avut dreptul, poate dupa zeci de ani de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate.

Sistemul informatic de sanatate, unul care a inghitit zeci de milioane de euro pana acum, functioneaza (e mult spus) greoi si cu sincope.

Pacientii cronici stau cu teama ca nu-si pot primi medicamentele de la farmacie, iar medicii sunt stresati ca peste un timp va veni Curtea de Conturi si le va imputa zeci, sute, mii de retete scrise offline. Asta doar pentru ca nu vor sa incalce juramantul lui Hippocrate.  

Articolul de pe site-ul Biziday este construit in jurul declaratiilor recente ale sefului CNAS, care spune ca “in urma introducerii cardului national de sanatate s-a creat un beneficiu de peste 100 milioane de euro, prin reducerea numarului retetelor prescrise, a internarilor si consultatiilor in ambulatoriile de specialitate.

Acum, cat inseamna economie la buget si cat inseamna pierderea demnitatii umane in hatisurile unui sistem de sanatate bolnav, decideti voi, dragi cititori.

Articolul “Cum a devenit moartea tatalui meu o statistica pozitiva…”, poate fi citit AICI.

 

 

Autor: Adriana Pavel

3 Comentarii

  1. alex says:

    in oricare sistem de asigurari de sanatate (sau de asigurari), importante sunt doua lucruri : colecta si economisirea fondurilor;intre acestea doua sunt nevoile oamenilor. intre acestea ,insa, paradoxal, la ani lumina distanta, intr-o alta dimensiune. cea care ii trimite pe pacientii de orice fel in lumea de apoi.

  2. ANDA says:

    E rau ca a fost impuscat ursuletul de la Sibiu. Dar sa faci atata caz pentru un ursulet si sa ignori o multime de oameni care sufera si mor din cauza organizarii proaste in sistemul de sanatate….

  3. Tauberg Liana says:

    Reducerea numărului de consultații la ambulatoriile de specialitate? Probabil este “compensata” inzecit de cresterea exponențială a consultatiilor la urgente in spitale. Pacienții care ar trebui sa ajungă la specialistii din ambulator si nu reusesc din cauza hatisurilor birocratice ajung sa aglomereze camerele de gardă. Cu niste costuri mult mai mari decat daca ar fi fost consultați in ambulator unde trebuia. Si cu sufocarea serviciilor de urgenta.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: