Boala cronica de rinichi – punte intre medicul de familie si nefrolog, prezent si viitor

27/03/2013

Boala cronica de rinichi – punte intre medicul de familie si nefrolog, prezent si viitor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/boala-cronica-de-rinichi-punte-intre-medicul-de-familie-si-nefrolog-prezent-si-viitor/

poza conferinta SNMF 2013Lucrarile Conferintei Nationale de Medicina Familiei 2013 au fost deschise prin conferinta sustinuta de Gabriel Mircescu, Dan Munteanu si Lavinia Bratescu – medici specialisti in boli renale, pe tema: “Boala cronica de rinichi  – punte intre medicul de familie si nefrolog, prezent si viitor“.

Prof. univ. dr. Gabriel Mircescu a luat cuvantul, tinand sa precizeze ca “medicina de familie este integratorul intregului sistem de sanatate din Romania. Contam pe sprijinul dvs. ca sa rezolvam o problema deosebit de importanta, atat din punct de vedere al supravietuirii pacientilor, cat si din punct de vedere economic”.

“Boala cronica de rinichi – un concept care integreaza doua aspecte”

 

Dr. Lavinia Bratescu, de la Centrul de Nefrologie si Dializa – IHS “Sf. Pantelimon” a propus abordarea bolii cronice de rinichi la nivel conceptual, cu implicatiile pe care le presupune.

a. La nivel de pacient, boala cronica de rinichi este reprezentata de afectarea functiei renale si de problemele pe care acesta le intampina in viata profesionala din cauza necesitatii de a face dializa.

b. La nivel de sistem de sanatate boala cronica de rinichi evidentiaza nevoia unui unui sistem de asistenta integrata, si atrage atentia asupra dificultatilor financiare care decurg din aceasta afectiune, determinate de cheltuielile foarte mari asociate ingrijirii pacientului cu boala cronica de rinichi.

Bolile de rinichi cresc riscul de mortalitate cardiovasculara

 

Bolile de rnichi (nefropatiile) se manifesta prin modificari la nivelul sangelui si al urinei, precum si prin anomalii morfologice renale. Pentru depistarea unei afectiuni renale examenul de urina reprezinta cel mai elocvent indicator, dupa cum apreciaza conf. dr. Gabriel Mircescu. Cel mai adesea boala cronica de rinichi este asociata cu un risc crescut de mortalitate cardiovasculara.

Exista 5 stadii progresive de degradare a bunei functionari a rinichilor, iar in primele trei faze ale bolii pacientul manifesta simptome reduse. Din acest motiv, interventia medicului de familie – cel care cunoaste istoricul pacientului si factorii de risc la care este expus – este esentiala pentru identificarea timpurie a simptomelor nefropatiilor.  

Interventia medicului de familie este cu atat mai importanta cu cat  bolnavii diagnisticati tardiv incep dializa prin cateter (indicator major al degradarii functiei renale) intr-un procent de 70%, in timp ce doar 40% dintre bolnavii diagnosticati timpuriu apeleaza la acest tip de dializa.

Boala cronica de rinichi in Romania

 

12% din populatia Romaniei sufera de boala cronica de rinichi, in aceste situatii intervenind fie decesul, fie nevoia de a face dializa.

Din 2007 pana in 2009 numarul pacientilor cu boli cronice de rinichi din Romania a crescut constant.  Despre 1.300.000 de pacienti se stie ca prezinta factori de risc, insa dintre acestia sunt cunoscuti si identificati doar  40.000 – doar cei care fac dializa.

In Romania boala cronica de rinichi este diagnosticata tarziu, majoritatea pacientilor fiind tratati in spital. “Avand in vedere situatia economica din Romania, consideram ca asistenta integrata – care presupune ingrijirea interdisciplinara a pacientului cu boli renale – reprezinta o modalitate ideala de mentinere sub control a afectiunii”, a declarat prof. univ.  dr. Gabriel Mircescu.

Cu aceasta ocazie medicul a adus in discutie existenta unui Proiect pilot GPM-iBCR, menit sa stabileasca o colaborare intre medicii specialisti care pot contribui la ingrijirea pacientului cu boala cronica de rinichi, parteneriat concretizat si prin crearea unui sistem informatic care sa permita comunicarea interdisciplinara. Pentru indeplinirea acestui deziderat sunt necesari pasi precum:  stabilirea si asumarea unor protocoale medicale, stabilirea unor norme, existenta unor ghiduri care sa faca posibila identificarea unor indicatori de performanta in functie de care sa se faca si plata medicilor.

Desi dezvoltarea unui astfel de proiect poate parea un deziderat idealist, prof. univ.  dr. Gabriel Mircescu a precizat ca “surse de finantare exista: sponsorizari, atragere de fonduri europene si chiar cu sprijinul si interventia Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.”

In final dr. Dan Munteanu a precizat ca: “Suntem o specialitate cu numar mic de reprezentanti, care nu face fata numarului mare de pacienti existent la nivel national. Lucrul asupra caruia vrem sa atragem atentia este legat de faptul ca monitorizarea si identificarea factorilor de risc care maresc probabilitatea aparitiei bolii cronice de rinichi este de fapt cel mai bun mijloc de a tine sub control aceasta afectiune. Aici intervine rolul medicului de familie, care cunoaste factorii in fata carora pacientul este vulnerabil”.

Autor: Elena Gherasim

1 Comentarii

  1. ileana says:

    Prezentari de mare exceptie. Toti cei trei vorbitori s-au dovedit a fi cu adevarat profesionisti, cu calitati didactice deosebite.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: