Asigurarea de malpraxis medical – obligatorie pentru medici

20/05/2013

Asigurarea de malpraxis medical – obligatorie pentru medici

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/asigurarea-de-malpraxis-medical-obligatorie-pentru-medici/

poza asigurari malpraxis medicalUn nou proiect de lege aflat in lucru la Ministerul Sanatatii ii va obliga pe toti medicii sa isi faca polita de asigurare pentru cazurile de malpraxis. De asemenea, in cazul unei erori medicale, inainte de a ajunge la mediator sau in instanta, doctorii vor purta o negociere cu pacientul si cu asiguratorul, a precizat un reprezentant al Ministerului Sanatatii, Petru Melinte, in cadrul Conferintei ”Legea 115/2012 – medierea in cazurile de malpraxis medical”, organizata de Asociatia “O şansă pentru viitor”, Institutul International de Mediere, Asociatia Centrul Avocatilor Mediatori si CM Medical. 

Devine obligatorie asigurarea atat a medicilor, cat si a intregului personal medical care este implicat in furnizarea serviciilor de sanatate. La ora aceasta, politele de asigurare sunt foarte ieftine ca medie, dar variaza de la cativa euro la cateva sute de euro. Evident ca in momentul in care va fi introdusa obligativitatea despagubirilor civile, asiguratorii vor creste valoarea politelor. Noi speram ca prin concurenta lucrurile sa nu duca chiar la ceva nesustenabil (…) politele sa poata fi sustinute de medici din salariile actuale, nu din plicuri si alte foloase suplimentare. Avem discutii destul de serioase in ce masura institutiile care angajeaza medicii ar putea plati o buna parte din polita de asigurare. N-am reusit sa identificam inca o anume suma”, a mai declarat Petru Melinte.

In prezent au polite de asigurare pentru cazurile de malpraxis doar medicii care lucreaza in institutii ce au incheiate contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate. “Din pacate, politele lor de malpraxis sunt in general la minimum si se refera doar la daunele materiale care sunt mult reduse in comparatie cu cele morale. De exemplu, pentru asistenti poate sa fie si cativa euro pe an”, a mai completat reprezentantul Ministerului Sanatatii. In ceea ce priveste medierea cazurilor de maplraxis medical in cazul medicilor care nu au asigurare, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat ca: “Problema majora a fost si este faptul ca medicii nu se asigura, iar pacientii care au probleme din cauza unui malpraxis nu pot sa obtina ce trebuie sa obtina de la asigurari, acesta este motivul pentru care trebuie sa modificam modul de lucru. In al doilea rand este birocratia foarte grea. (…) De multe ori cazurile ajungeau direct in instanta si atunci dura, populatia era foarte nemultumita”.

La nivel national sunt 200 de cazuri de malpraxis medical

 

Nevoia semnarii acestor polite de asigurare pentru malpraxis medical este cu atat mai mare cu cat la nivel national exista aproximativ 200 de astfel de cazuri, dupa cum a afirmat Petru Melinte. “Marea lor majoritate s-au stins. Adica s-au inteles cu pacientii. Foarte putini ajung in judecata. Din cunostinta mea, chiar in puscarie n-au ajuns, probabil ceva sanctiuni cu suspendare“.

Conform noului proiect de lege, care urmeaza sa fie supus dezbaterii publice, medicii, pacientii si asiguratorii vor negocia inainte de a apela la un mediator sau de a se adresa instantei de judecata. “Procedura pe care o propunem noi este anterioara medierii. Deci este o negociere care are loc impreuna cu asiguratorul si care nu este o procedura juridica. Este o procedura amiabila si care duce la stingerea conflictului“, a precizat Petru Melinte.

Posibil Ordin comun pentru plafonarea daunelor morale

 

In acelasi timp, Ministerul Sanatatii planuieste elaborarea unui Ordin comun cu alte ministere, precum Ministerul Justitiei,  care sa dispuna plafonarea daunele morale aferente cazurilor de malpraxis medical, pe care institutiile sau medicii ar trebui sa le plateasca.

“Ne dorim foarte mult ca lucrurile sa nu explodeze, sa ajungem sa putem plafona daunele morale. Asta este un lucru extrem de important, pentru ca daca ne apucam sa facem un calcul cu daune morale de 500.000 de euro, asigurarile vor fi undeva la zeci de mii de euro si societatea in sine nu suporta asa ceva. Este greu sa il pui pe un medic care castiga in mod oficial 500 sau 600 de euro sa plateasca daune de zeci de mii de euro. Ne-am gandit la tot felul de plafoane, dar trebuie gandit in functie de un calcul pe care in general il fac asiguratorii. In momentul de fata fiecare cere cat vrea sa ceara, instanta da cu buna-credinta aceste sume si care apoi nu stim cine poate sa le plateasca“, a mai spus acesta. 

In acest sens asiguratorii au declarat ca valoarea daunelor, fara cheltuielile de administrare – care insumeaza 30%, ajunge la 70% din cat incaseaza pentru asigurarile de malpraxis medical si cele de sanatate. “Asigurarile de sanatate si cele de malpraxis, in total volumul de prime, detin o pondere infima, 0,22% – asigurari de malpraxis, circa 1% – asigurari de sanatate, dupa ultimele cifre din anul 2012.

Anul trecut, la asigurarile de malpraxis medical, rata daunei pe indicatorii tehnici a ajuns la circa 71%, iar rata cheltuielilor este de aproximativ 30%. Deci pe aceasta linie de business asiguratorii sunt pe pierdere“, a declarat Florentina Almajanu, director general al Uniunii Nationale a Societatii de Asigurare si Reasigurare din Romania.

Medierea in cazurile de malpraxis – obligatorie de la 1 august

 

Elena Bustea, presedinte al Asociatiei Centrul Avocatilor Mediatori, a declarat ca incepand cu data de 1 august, medierea in cazurile de malpraxis medical va fi obligatorie: “De la 1 august, daca nu te-ai adresat mediatorului, nu poti merge mai departe. Se poate continua procedura judiciara, dar trebuie sa faci dovada ca ai incercat aceasta impacare cu partea cealalta. Impacarea inseamna ca s-a ajuns la o solutie comuna pe care si-o aleg partile. In caz contrar, daca esti reclamant, ai riscul sa ti se respinga ca inadmisibila actiunea, dar daca actiunea este deja inceputa, judecatorul poate sa constate atitudinea partii celeilalte care refuza medierea.“

Autor: Agerpress

1 Comentarii

  1. Matina kostakou says:

    Sunt cetacean strain, medic de familie primar, cu specializare si experienta dobandata in teritoriul greciei. Am loc de sedere, am toate documente necesare pt avizarea specializarii si imi trebuie asigurare de malpraxis ca sa completez dosarul meu si sa l predau la colegiul medicilor. Din pacate nu am cnp, pt ca cnp o sa pot obtine cand o sa echivalez titlu si o sa am oferta de munca ca specialist. Va rog frumos ma puteti ajuta? Se poate fara cnp? Este un cerc vicios. Va multumesc in avans

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: