Stiri medicale

Alimentatia nesanatoasa – principala cauza de deces la nivel mondial

Data ultimei actualizari: 04/06/2013

poza alimentatie nesanatoasaAlimentatia incorecta si dezechilibgrata cauzeaza anual 14 milioane de decese la nivel mondial, dupa cum arata cele mai recente date facute publice de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Acesta este unul dintre principalele aspecte discutate in cadrul simpozionului “Nutritie, sanatate, longevitate”, o intalnire de top a nutritionistilor din Romania, initiat de prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si coordonat stiintific de Asociatia pentru Studiul Obezitatii si de Societatea de Nutritie din Romania.

Varietatea de produse alimentare favorizeaza alegerile gresite

 

Simpozionul “Nutritie, sanatate, longevitate” a cuprins prezentari interactive in legatura cu rolul pe care nutritia echilibrata il are in mentinerea sanatatii organismului. In acest context au fost tratate teme precum piramida alimentara, preventia principalelor boli cronice cauzate de o alimentatie nesanatoasa si provocarile nutritiei.

Alimentatia sanatoasa este o provocare in ziua de astazi. Aflandu-se in fata unei plaje imense de produse alimentare, multi oameni nu ştiu ce sa aleaga ca sa le fie benefic pentru sanatate. Din pacate, multi sunt cei care inca nu cunosc regulile de baza ale unui stil alimentar sanatos, de aceea este foarte important rolul specialistului in nutritive”, a declarat prof. dr. Nicolae Hancu.

Cum pot fi prevenite bolile cronice cauzate de alimentatie?

 

Pentru a atrage atentia asupra riscurilor unei alimentatii nesanatoase, prof. dr. Gabriela Radulian, sef de sectie la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a abordat o tema complexa, despre “Prevenirea bolilor cronice legate de alimentatie si cresterea calitatii vietii”. Referitor la acest aspect medicul nutritionist a afirmat ca “din pacate, lipsa unei educatii nutritionale determina aparitia unor dezechilibre care pot genera aparitia unor patologii diverse. Un program de nutritie individualizat si echilibrat include prezenta tuturor grupelor alimentare, consumate cu moderatie si variatie. Este extrem de important sa cunoastem ce inseamna un aport alimentar optim din punct de vedere nutritional. Rolul acestei intalniri este tocmai acela de a discuta principiile alimentatiei echilibrate si de a stabili directiile de promovare a nutritiei sanatoase si a cresterii longevitatii”.

Si conf. dr. Gabriela Roman a atras atentia asupra faptului ca alimentatia sanatoasa nu impune adoptarea unui regim alimentar drastic, care sa excluda “placerile culinare”, ci presupune o selectie mai atenta a alimentelor pe care le consumam, urmand principiile nutritionale. In acest sens este esentiala si informarea populatiei in legatura cu principalele informatii nutritionale care conform carora trebuie dezvoltata o alimentatie sanatoasa: “este foarte important sa cunoastem grupurile de produse care formeaza piramida alimentara si sa stim in ce proportii trebuie consumate”, a subliniat prof. dr. Mariana Graur.

Stire preluata de pe www.agerpres.ro

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.