Alianta Medicilor: Sa fii persecutat si hartuit doar pentru ca ai pornit un grup pe facebook, este incredibil…

28/09/2015

Alianta Medicilor: Sa fii persecutat si hartuit doar pentru ca ai pornit un grup pe facebook, este incredibil…

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alianta-medicilor-sa-fii-persecutat-si-hartuit-doar-pentru-ca-ai-pornit-un-grup-pe-facebook-este-incredibil/

MEDIC-SPAGA-LEGALIZATACand o categorie profesionala care reactioneaza greu si care pana acum a protestat mai mult prin exodul tacut al miilor de medici catre o viata si o medicina mai buna, discuta de mai bine de o luna de masuri de modernizare a sistemului medical in vederea unui act medical de calitate, cum va asteptati sa raspunda autoritatile?

Prin masuri pripite de cresteri salariale (25%, fiscalizarea spagii, onorarii de la pacienti privati in spitale de stat), masuri razlete de cosmetizare si niciun dialog real cu cei care lucreaza la patul bolnavului.

Cand medicii unui spital judetean semneaza demisii in masa, domnul Ministru nu gaseste timp in 10 zile sa discute cu ei. In 14 zile de acum incolo, demisiile acelea devin operante!

Se inchid unitati sau compartimente de primiri urgente si, o restructurare fara precedent in istoria medicinei romanesti, are loc sub ochii nostri!

In data de 25.09.2015 la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti s-a anuntat in Consiliul Medical ca se desfiinteaza actuala sectie Anestezie Terapie Intensiva (din care, intamplator fac parte trei dintre initiatorii Aliantei Medicilor (conf. dr. Elena Copaciu, dr. Coriu Letitia si dr. Ilie George)) si se infiinteaza trei noisectii.

Alianta Medicilor considera un abuz extrem modul in care Ministerului Sanatatii face aceasta modificare de structura menita a reduce la tacere protestul medicilor. Ne intrebam cum de conducerea spitalului ia aceste masuri fata de niste medici, de altfel respectati si civilizati,si decid sa actioneze, chiar impotriva interesului Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si a sigurantei pacientilor?

Conform normativelor legale, SUUB trebuie sa aiba peste 60 de paturi de terapie intensiva( care pot fi, bineinteles repartizate pe mai mlte sectii). Reducerea unei sectii de 32 de paturi – cand necesarul ar fi cel putin dublu , la o sectie de 15 paturi( minimum permis de lege pentru a fi declarata sectie ATI) si doua compartimente mai mici, pun in pericol inclusiv clasificarea spitalului din spital de categoria 1 in spital de categorie inferioara, prin reducerea numarului de servicii medicale pe care le poate deservi.

O sectie mica nu poate acoperi urgentele majore 24 din 24 ore 7 zile din 7 in conditiile in care numarul de paturi nu este suficient.

Compartimentele nu pot asigura urgentele legal, ele sunt forme de organizare provizorie atunci cand nu se pot organiza sectii din lipsa de adresabilitate si nu se justifica angajarea personalului permanent pe o sectie.

Chiar si infiintarea a doua sectii din una insuficienta e doar consum de resurse si angajarea unor cheltuieli fara sens, atat administrative cat si logistice.

Mai mult personal, mai multi sefi de sectie, mai multe asistente sefe, mai mult personal care sa acopere 24 ore din 24 ore pe ambele sectii, linii de garda.

Am vedea o solutie inteligenta infiintarea inca unei sectii de ATI cu un numar cel putin egal de paturi pentru a putea deservi mai bine pacientii cu doua sectii ATI de cate 32 de paturi.

Intrebam retoric, de ce managementul spitalului in colaborare cu Ministerul Sanatatii nu a venit cu o astfel de solutie?

Nu exista niciun motiv pentru care sefa sectiei ATI sa poata fi sanctionata avand o activitate ireprosabila in desfasurarea actului medical si atunci se decide micsorarea sectiei dansei doar pentru ca este o sustinatoare a reformei din sanatate? Acestea sunt solutiile de rezolvare a problemelor din sanatate? Hartuirea oamenilor care vor reforma?

Alianta Medicilor este de acord sa se discute orice modalitate de optimizare a activitatii din spital, insa aceasta decizie impusa de sus pare mai mult o sechela comunista a unor structuri care refuza aducerea sistemului sanitar romanesc in mileniul III, mai ales ca s-au ignorat solutii propuse de medici de-a lungul timpului, ultima propunere fiind inaintata de Conf. Elena Copaciu in scris in iulie 2015 si la care nu a primit raspuns.

“Vom studia temeiul legal in baza caruia a fost emisa decizia Comitetului Director si, daca vom sesiza elemente care sa indice nerespectarea legislatiei in vigoare, pe forma sau pe fond, ne rezervam dreptul de a cere revocarea sa in contencios administrativ. Principala noastra preocupare ramane un actul medical sa fie de calitate si ca pacientul sa fie in siguranta indiferent de deciziile luate in birouri, de unde se afla mai greu despre realitatea de la patul bolnavului. Ii asiguram pe pacientii critici ai spitalului si pe cei apropiati lor ca aceste decizii nu vor afecta niciun moment ingrijirile acordate”, a spus conf. dr. Elena Copaciu.

Alianta Medicilor solicita atat presei cat si organizatiilor internationale prezente in Romania sa urmareasca cu atentie desfasurarea acestor evenimente, pe care le consideram atat impotriva interesului spitalului direct, cat si impotriva democratiei. Sa fii persecutat si hartuit doar pentru ca ai pornit un grup pe facebook, ca incerci sa infiintezi un ONG care sa protejeze interesele medicilor, este incredibil pentru o tara europeana, democrata, membra a NATO si UE.

Alianta Medicilor s-a infiintat in urma unei miscari spontane a medicilor pe Facebook prin care au cerut eliminarea spagilor din spitale, salarii decente si modernizarea sistemului medical astfel incat pacientii sa aiba parte de servicii medicale de calitate.

 Alianta Medicilor

 

Citeste si Medicii din Buzau, de acord cu demisia

Citeste si Alianta Medicilor face clarificari

Citeste si Au crescut vanzarile de antidepresive

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Oprea Filofteia says:

    Nu incetati protestele.Cu acesti hotomani,nu e de glumit.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: