A fost lansata a treia editie a Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos

22/05/2013

A fost lansata a treia editie a Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/a-fost-lansata-a-treia-editie-a-ghidului-de-profilaxie-a-tromboembolismului-venos/

poza compozitie sangeTromboembolismul venos, reprezentat de o tromboza venoasa profunda si de embolismul pulmonar, este a treia cea mai frecventa afectiune cardiovasculara si cauzeaza in jur de 500.000 de decese anual, la nivelul Uniunii Europene, este precizat intr-un comunicat al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva.

Potrivit statisticilor, in fiecare an cheagurile de sange formate la nivelul venelor cauzeaza mai multe morti decat suma deceselor determinate de cancerul de san, infectia cu HIV, cancerul de prostate si accidentele rutiere.

Tromboembolismul venos se asociaza altor afectiuni grave si sarcinii

 

Un aspect deosebit de ingrijorator privind prevalenta cazurilor de tromboembolism venos este reprezentat de faptul ca aceasta boala cardiovasculara se asociaza de obicei unor afectiuni precum boli acute, afectiuni ortopedice, neurologice sau oncologice si afecteaza in egala masura pacientii care au suferit o operatie si femeile insarcinate care au probleme cu circulatia sangelui. Riscul de dezvoltare a tromboembolismului venos difera de la pacient la pacient, in functie de afectiunile medicale pe care le prezinta. Astfel, pacientii cu afectiuni medicale au un risc de 20%, cei cu operatii ginecologice sau urologice majore sunt cu 40% mai expusi riscului de a face thromboembolism venos, in timp ce pacientii cu leziuni ale maduvei spinarii si cei cu traumatisme au un risc de thromboembolism venos de 80%.

A fost lansata a treia editie a Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos

 

Plecand de la aceste date si de la nevoia elaborarii unui proces de preventie corect pentru tromboembolismul venos, prof. dr. Leonida Gherasim, prof. dr. Dan Tlbure, prof. dr. Dinu Antonescu si prof. dr. Ana Maria Vladareanu au realizat si lansat a treia editie a “Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos”.

Noul ghid pune accent pe faptul ca preventia acestei boli cardiovasculare fatale este mult mai eficienta decat tratamentul ei, in acest sens in paginile lucrarii fiind actualizate principalele probleme pe care le intampina procesul de profilaxie a tromboembolismului venos in Romania.

Tromboembolia venoasa este a doua complicatie medicala postoperator si a treia cauza de mortalitate in chirurgia majora abdomino-pelvina si in chirurgia ortopedica. Prin urmare, o astfel de afectiune atat de comuna multor grupe de pacienti, ce le pune viata in pericol destul de frecvent, nu poate fi ignorata. A treia editie a ghidului aduce cu sine o abordare diferita a diagnosticului, a tratamentului si a profilaxiei tromboembolismului venos, fiind un instrument util, educativ si totodata practic, aplicabil in practica actuala a specialistilor din domenii precum terapie intensiva, chirurgie, medicina interna, ortopedie, neurologie etc. Aceasta editie realizeaza trecerea de la ghidul explicativ (editia anterioara) la un ghid demonstrativ, in care se regasesc datele din studiile clinice analizate riguros prin parametri statistici”, a declarat prof. dr. Leonida Gherasim, coautor al “Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos”.

Pe langa recomandarile de preventie, ghidul trateaza in detaliu fiecare categorie de pacienti cu risc de tromboembolism venos si ofera recomandari personalizate pentru preventie, evidentiaza factorii de risc si posibilele complicatii, precum si tratamentele recomandate.

“Am decis sa realizam o noua editie a ghidului de profilaxie din doua motive: primul consta in riscul de mortalitate reprezentat de TEV in randul pacientilor, iar al doilea este reprezentat de aparitia a noi date stiintifice, studii clinice si metode farmacologice. Avand in vedere ca trombofilia este o cauza speciala de risc mai ales la persoanele tinere si in sarcina, am inclus si acest capitol. Cea mai utilizata metoda de profilaxie este heparinoterapia de aceea am abordat si trombocitopenia indusa de heparina”, a declarat prof. dr. Ana Maria Vladareanu, coautor al “Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos”.

Prof. dr. Dan Tulbure, coautor al “Ghidului de profilaxie”, a afirmat ca “profilaxia adecvata – metoda, doza medicament, durata – este cea mai eficienta strategie in  prevenirea tromboembolismului venos. Si o astfel de schema individualizata pe tipul pacientului cu risc de afectare de tromboembolism venos am intentionat sa o realizam in ghid. Protocolul se elaboreaza pe baza a trei elemente: recomandarile din ghid, dovezile nou aparute de la data elaborarii ghidului si conditiile locale. In acest sens, protocolul de lucru devine obligatoriu si poate fi inclus in evaluarea calitatii asistentei medicale”. Conform echipei de autori, aplicarea oricarui protocol bazat pe cele mai noi recomandari ale ghidului reuseste sa scada incidenta bolii, dar ramane un risc rezidual, individualizat. 

Ghidul de profilaxie a tromboembolismului venos” a fost avizat de societatile stiintifice de profil: Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva, Societatea Romana de Chirurgie, Societatea Romana de Medicina Interna, Societatea de Neurologie din Romania, Societatea Romana de Ortopedie si Traumatologie, Societatea Romana de Tromboza si Hemostaza si a fost lansat in cadrul SRATI 2013 – Congresul anual al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, din 15-19 mai.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: