Stiri medicale

A crescut mortalitatea neonatala la nivel global

Data ultimei actualizari: 17/04/2013

poza femeie insarcinataDesi la nivel mondial a scazut nivelul mortalitatii infantile, numarul bebelusilor care mor in prima luna de viata a crescut ingrijorator, avertizeaza un grup de experti internationali reuniti la Johannesburg, in Africa de Sud, in cadrul primei conferinte care a reunit aproximativ 100 de experti din 50 de tari ale lumii si care s-a concentrat pe identificarea mijloacelor prin care poate fi prevenita mortalitatea neonatala.
In pofida evolutiei cunostintelor in ceea ce priveste mortalitatea in randul nou-nascutilor si in privinta modalitatilor de a o combate, numarul bebelusilor care mor imediat dupa nastere continua sa creasca, a subliniat Gary Darmstadt, director al departamentului de sanatate familiala din cadrul Fundatiei Bill si Melinda Gates. Aceasta este o organizatie filantropica Americana activa in cercetarea asupra sanatatii populatiei.

Procentajul de decese în rândul nou-născuţilor în raport cu mortalitatea infantilă în ansamblul său este în creştere, de la 36% în 1990 la 43% în 2011, a atras atentia vicepresedintele UNICEF Geeta Rao Gupta. “Numarul deceselor la nou-nascuti a crescut in ultimii ani in Africa Subsahariana, in pofida scaderii mortalitatii infantile si maternale”, a afirmat Darmstadt, acesta apreciind si ca mijloacele aflate la dispozitie sunt insuficient exploatate.

Conform declaratiilor lui Graca Machel, sotia fostului presedinte sud-african Nelson Mandela, o prezenta activa in lumea ONG-urilor umanitare, “două treimi din acest tip de mortalitate ar putea fi evitate” prin masuri simple si putin costisitoare. Ea a subliniat ca cele mai multe dintre aceste decese afecteaza familiile sarace, care nu au resursele necesare pentru ingrijirea medicala corecta si pentru un trai decent. Responsabila UNICEF, Geeta Rao Gupta, a declarat pentru AFP ca are drept obiectiv “o scadere neta a mortalitatii postnatale pana in 2015”. 

La nivel mondial, aproximativ trei milioane de nou-nascuti mor in fiecare an in primele patru saptamani de viata, majoritar in tarile din sud-estul Asiei si din Africa Subsahariana, iar in 2011 aproximativ 6,9 milioane de copii au murit inainte sa implineasca cinci ani.

Stire preluata de pe www.agerpres.ro

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.