40% din cauzele care duc la decesul copiilor pana in 5 ani, evitabile

11/11/2011

40% din cauzele care duc la decesul copiilor pana in 5 ani, evitabile

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/40-din-cauzele-care-duc-la-decesul-copiilor-pana-in-5-ani-evitabile/

In Romania vin pe lume din ce in ce mai putini copii. In acelasi timp rata mortalitatii infantile inregistreaza o stagnare, situandu-se acum la 10,12%. In comunitatile rome rata mortalitatii infantile este de patru ori mai mare, sustin reprezentantii UNICEF.

“Anul 2011 va intra in istorie, fiind comparabil cu anul 1995, pentru ca s-au nascut mai putin de 200.000 de copii in Romania”, a precizat dr. Voichita Pop, specialist Programe UNICEF Romania.

In opinia dr. Pop, 40% din cauzele care duc la decesul copiilor pana in 5 ani sunt cauze evitabile.Nici in privinta gravidelor lucrurile nu stau mai bine, intrucat multe romance insarcinate nu beneficiaza de minimum opt consultatii prenatale.

“25% dintre gravidele din Romania beneficiaza de mai putin de trei consultatii prenatale”, a afirmat dr. Pop.

Potrivit unui alt studiu, gravidele din mediul rural nu se inghesuie sa fie luate in evidenta de medicii de familie, doua din zece ajungand la medic de abia in al doilea trimestru de sarcina.

Anual se economisesc 850 dolari/per copil alaptat

Desi studiile au demonstrat faptul ca un copil alaptat are riscuri mai scazute de a face o infectie acuta, de a instala sindromul de moarte subita sau boli cronice cum ar fi astmul, diabetul sau obezitatea, nu multi micuti romanibeneficiaza de alaptare la san.

In Maternitatile care sunt Spital, Prieten al Copiilor procentul copiilor la care s-a initiat alaptarea, in prima jumatate de ora de viata, este de 3 ori mai mare (14,8%) decat in cazul celorlalte spitale: 8,3% dintre copii – media nationala, si 5,3% in celelalte maternitati.

In SUA s-a facut un calcul si s-a demonstrat ca pentru fiecare copil alaptat la san in primul an de viata se economisesc intre 450-850 dolari pe an.

In Romania, proportia copiilor la care s-a initiat alaptarea in prima jumatate de ora, chiar si in maternitatile Spital, Prieten al Copilului (SPC), este inca foarte mica, de 15%. In prezent, peste 40% dintre copii (41,4%) sunt pusi la san in primele 4 ore de viata in maternitatile fata de numai 23% in celelalte maternitati.

“Sa stai langa mama si s-o inveti tehnica alaptarii, iti consuma timp”, e de parere dr. Mariana Iorgulescu, sustinand ca personalul medical este cel care trebuie s-o incurajeze pe mama sa alapteze oferindu-i reguli clare si simple.

“Cel mai dificil pas il reprezinta insa punerea copilului pe burta mamei imediat dupa nasterea pe cale vaginala, lucru care presupune o schimbare uriasa de mentalitate si abordarea altor practici medicale”, a precizat dr. Anemona Munteanu, consultantul pe sanatate si nutritie al UNICEF Romania.

Dar exista si unitati private deschise la dorintele pacientilor si care au facut acest pas.

“La noi in maternitate poate sa stea nou nascutul 50 de minute pe abdomenul mamei, dar informatia vine dinainte, daca mama a fost informata de medicul de familie sau a fost la Scoala Mamei e receptiva”, a spus asistenta medicala Liliana Tudose, de la Isis Medical Center Constanta.

In Romania in ultimii doi ani au fost certificate inca 9 maternitati „Spitale Prietene ale Copilului”, care promoveaza alaptarea la san, ajungand astfel la 31 de maternitati.Din toate aceste institutii sanitare, doua maternitati certificate sunt private.

Proiect de lege privind reglementarea laptelui praf

Din acest an, Guvernul decis ca in acest laptele praf sa fie distribuit numai pe criterii medicale. Astfel, vor primi copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni ale caror mame prezinta contraindicatii ale alaptarii, respectiv cele care sufera de boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, casexie, septicemie, boli psihice grave, scleroza in placi, insuficienta renala sau cardiaca, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoza, mama infectata cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie.

Prescrierea laptelui praf se face gratuit, pe reteta, de catre medicul de familie. Toti producatorii sunt obligati sa respecte codul de marketing a substituentilor de lapte matern.

“Situatia nu este nici buna, nici rea in spitale, dar este dezastruoasa in spatiul public: farmacii, magazine”, a afirmat dr. Anemona Munteanu, consultantul pe sanatate si nutritie al UNICEF Romania.

In prezent se afla in mana parlamentarilor romani proiectul de lege menit sa faca ordine si sa reglementeze activitatea de marketing a substituentilor de lapte matern.

“Proiectul de lege privind reglementarea activitatii de marketing a substituentilor de lapte matern aflat in Parlament va sprijini eforturile de a imbunatati starea nutritionala a copiilor”, a declarat Edmond McLoughney, Reprezentant UNICEF Romania.

Autor: redactor sef: Alexandra Manaila

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: