10 intrebari frecvente adresate medicului de familie despre afectiunile urechii

28/02/2014

10 intrebari frecvente adresate medicului de familie despre afectiunile urechii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/10-intrebari-frecvente-adresate-medicului-de-familie-despre-afectiunile-urechii/

afectiuni-urechiAfectiunile urechii fac parte din motivele pentru care pacientii ajung la cabinetul medicului de familie sau la urgente. Exista, de asemenea, o serie de nedumeriri in randul pacientilor referitoare la obiectele sau activitatile (castile de telefon, dopurile de urechi, zgomotul prea puternic) care ar putea dauna auzului.

Cele mai frecvente intrebari adresate la cabinetul medicului de familie

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ofera raspunsuri la cele mai frecvente intrebari cu care se poate confrunta un medic de familie pentru a marca Ziua Internationala a protejarii urechii de pe 3 martie.

Cum pot fi mentinute urechile curate?

OMS atrage atentia ca, in privinta igienei urechii, nu trebuie folosite betisoarele cu vata de vreme ce urechea este un organ care se curata singur.

Este corect sa-mi curat urechile cu bete de chibrituri cu vata?

Specialistii nu recomanda sa fie introdus nici un obiect in ureche deoarece creste riscul infectiilor.

La ce interval trebuie verificat auzul?

Persoanele care sunt expuse in activitatile curente la zgomote puternice, ar trebui sa faca un control anual. In acelasi timp, oricine remarca o modificarea a auzului ar trebui sa faca un test de preventie.

Cand expunerea la un zgomot puternic poate fi periculoasa?

Degradarea auzului este relationata nu doar cu intensitatea zgomotului, ci si cu durata expunerii la acest zgomot. In aceste cazuri, sunt importante masurile de protective a auzului in momentul in care persoana in cauza se afla intr-un spatiu cu zgomot puternic.

Cum putem masura daca un zgomot ne afecteaza auzul?

Un zgomot puternic care afecteaza auzul poate fi masurat daca, in fata unei persoane aflate la o distanta de aproximativ un brat, este nevoie sa se ridice vocea pentru a putea comunica. In al doilea rand, daca dupa iesirea dintr-un spatiu cu zgomote puternice suntele sunt plate, joase atunci acel zgomot poate sa afecteze urechea.

Pot dopurile de urechi sa afecteze timpanul?

Lungimea medie a canalului urechii este de 24mm. Lungimea unui dop de ureche normal este de 12-18mm. Timpanul este protejat de eventualele leziuni facute de dopurile de urechi datorita faptului ca nu este drept.

Muzica acultata tare in casti poate afecta auzul?

Riscul ca auzul sa fie afectat creste odata cu durata activitatii. Studiile arata ca ascultarea muzicii la casti la 95% din capacitatea volumului pentru 5 minute va afecta auzul. Specialistii recomanda pauze atunci cand o persoana asculta muzica la casti.

Pot aparea infectii prin folosirea dopurilor de urechi?

Folosirea dopurilor de urechi nu cauzeaza infectii. Este important sa le introducem in urechi dupa ce ne-am spalat pe maini.

Care sunt cauzele mancarimii in urechi?

Cele mai frecvente cauze sunt infectia fungica, alergiile, dermatita cronica, otita externa micotica. In aceste cazuri, este foarte importanta diagnosticarea de catre un specialist.

Care este cauza durerilor in urechi?

Principalele afectiuni care pot cauza dureri sunt infectii acute in canalul urechii, infectii acute ale timpanului, lichid in urechea mijlocie.

In cazul copiilor, este foarte importanta vizita la medic cand copilul spune ca simte dureri in urechi.

 Sursa: www.who.int

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. Ruben Chibici says:

    Bună ziua scuzați-mă pentru deranj am o problemă cu ambele urechi urechea stângă mă doare dar îmi curge ceva transparent și urechea dreaptă mă doare dar nu aud cu nici una am încercat fel de fel de tratamente țigări ziare și nu merge dacă mă puteți ajuta vă rog nu mai pot

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: